Llàgrimes de tardor blanc 2014: la Terra Alta més fresca

Aquest any n'ha fet 20 que Agrícola Sant Josep va iniciar l'elaboració del primer Llàgrimes de tardor

Sant Josep Vins dóna nom al celler de l'Agrícola Sant Josep, una cooperativa agrària situada a Bot, a centre de la Terra Alta. Conreen 550 hectàrees de vinya en una zona de la plana terraltenca molt influenciada pels Ports de Tortosa– Beseit i, de manera majoritària, ho fan amb les varietats de raïm autòctones, les garnatxes blanca i negra, que embotellen sota les marques Clot d'Encís i Llàgrimes de Tardor, que s'elaboren des de la collita 1996.

El Llàgrimes de tardor blanc 2014 es va elaborar exclusivament a partir d'una selecció de vinyes de la varietat garnatxa blanca escollides cada any entre una setantena de parcel·les que en total sumen 30 hectàrees. Aquestes vinyes tenen una mitjana d'edat de 37 anys i estan conreades amb sistemes tradicionals típics de la viticultura mediterrània. El valor enològic d'aquestes vinyes s'explica per l'alta resistència a la sequera dels seus ceps, una producció regular i moderada (inferior a 5.000 kg/ha), uns raïms gens compactes i de baies petites i una maduració de la verema homogènia i equilibrada.

El vi de la collita 2008 fou el primer en obtenir el distintiu "Terra Alta Garnatxa Blanca" reservat pel Consell Regulador de la DO Terra Alta per als vins elaborats totalment amb garnatxa blanca amb una qualificació superior.

2014 va ser una anyada que recordarem molts anys per un setembre humit i una verema més avançada del normal per preservar la sanitat. Això ha donat a aquesta anyada del Llàgrimes de tardor blanc més frescor i lleugeresa de l'habitual. Comparat amb el de l'anyada 2013, té un grau menys d'alcohol (12,55 enfront dels 13,6 de l'anterior).

Es va elaborar mitjançant la maceració en fred del most amb les pells (maceració pel·licular), una fermentació en bótes noves de roure francès de diverses procedències i una posterior criança sobre les seves pròpies mares durant nou mesos, durant la qual es va practicar regularment el tradicional "bâtonnage" o remoguts manuals. La seva comercialització s'inicia a partir del segon any, després d'una estada en ampolla mínima de sis mesos.

És un vi de color groc pàl·lid, sense els tons daurats d'altres anyades més madures. Les aromes són molt intenses, de fruita blanca fresca, albercoc i pruna, a les que se sumen les notes d'encenalls de fusta nova i de torrat lleuger procedents de la criança.

A la boca, per la frescor, no sembla una garnatxa blanca terraltenca, si de cas, recorda més al perfil de les empordaneses, un punt més lleugeres. És viu i àgil, amb un punt herbaci que, sense arribar a verdor, li dóna un paladar gairebé atlàntic. Malgrat tot, continua essent un blanc corpori, amb l'afegit de complexitat d'un pas per bóta al punt just, que aporta matisos sense arribar a tapar la personalitat del raïm procedent de les vinyes velles de garnatxa blanca... que esperem que segueixin plorant aquestes delicioses llàgrimes durant moltes més tardors, i que a l'Agrícola Sant Josep les segueixin embotellant per al nostre gaudi.

Setmanalment, VIA Empresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.
Avui et destaquem
El més llegit