
"Doneu-nos una oportunitat". Aquesta és una de les frases més repetides pels qui s'han trobat de ple amb l'atur amb la crisi. També la que posen en boca dels venedors Billy McMahon i Nick Campbell els actors Vince Vaughn i Owen Wilson a Los becarios, un film on, en clau de comèdia, els protagonistes han de trobar la manera de superar-se a si mateixos per fer-se amb una de les vacants que ofereix Google a la seva companyia i a la qual aspiren un centenar de joves molt més preparats que ells. I com ho fan? Amb intuïció, traient el màxim rendiment d'ells mateixos i seguint la nova filosofia de treball que adopten les empreses d'alta tecnologia. Perquè mai és massa tard per tornar a començar.
Ser creatius i tenir empenta
Ningú dóna res per ells. Ningú del comitè format per joves amb coneixements en informàtica, és clar, pel que l'únic vot que els salva i els permet ser escollits dins el programa és el del director del projecte, Mr Chetty, qui sí confia en la seva capacitat de superació i d'aprendre tot el necessari sobre computació per demostrar que no han quedat obsolets al mercat de treball.
Des de la seva posició, l'única ajuda que tenen és que són diferents. Estan envoltats de nois d'entre 18 i 25 anys, amb experiència en Internet i programació, res a veure amb la trajectòria professional de dos venedors d'electrodomèstics. Ells demostren que és possible reinventar-se i aportar una visió diferent gràcies al coneixement adquirit en altres camps, el qual permet detectar errors en una lògica de treball que pot semblar massa mecànica com la de gran part de les empreses tecnològiques.
Treballar en equip i tenir empenta
El problema amb el qual s'enfronten Billy i Nick des del primer moment és l'exclusió. Els altres companys becaris els esquiven i eviten fer equip amb ells, així que es troben amb el clàssic d'acabar formant grup amb els qui han quedat sols. Una solució que tampoc els serveix, perquè cap dels quatre nois amb els que s'ajunten ells els escolta. Però això no els importa, ells segueixen amb l'ímpetu de fer-se valer.
De fet, és aquesta actitud el que els fa destacar. Com que els mesos d'estiu com a becaris a Google són una cursa contra els altres equips que també lluiten per emportar-se un contracte, és inevitable trobar fracassos. I per evitar que el no guanyar cap prova desinfli les ganes de lluitar, aconsegueixen crear una atmosfera de col·laboració i potenciar les habilitats individuals de cadascun per crear un equip fort.
Google i la seva filosofia
Un dels atractius principals del film està en Google i la seva cultura empresarial. Començant per la seu de Califòrnia, coneguda com GooglePlex, fins el reconeixement que reben els seus empleats, els Googlers, i els becaris, els Nooglers, fàcilment reconeguts per la gorra de colors.
El GooglePlex es presenta com un lloc on l'oci i la feina poden anar units. Els Googlers hi passen el dia, maquinant nous codis de programació, i formant part d'uns valors corporatius que es basats en la innovació, la creativitat, el treball en equip i la llibertat de la plantilla.
Els becaris, per la seva banda, disten de ser els tradicionals manats a per cafès. Es troben davant els mateixos enigmes que un Googler i amb la responsabilitat de crear una bona app o resoldre el dubte d'un client. Tot perquè, al final, el més important és saber si qualsevol persona com Billy o Nick tenen una personalitat idònia per ser un més dins la filosofia de Google.