Mestres Cupatge 80 Aniversari: el valor segur del classicisme

Quan un procés tradicional condueix a l'excel·lència, és millor no canviar res

Les caves Mestres són una de les històriques de Sant Sadurní d'Anoia. El 1925 Josep Mestres Manobens va decidir elaborar la primera ampolla de vi blanc amb una segona fermentació i amb un llarg període de criança sota terra, a la "cava". Va sortir a la venda el Nadal del 1928, i ja aleshores a Mestres van usar la paraula "cava", que van registrar oficialment el 1959, quan tothom encara parlava de "xampany". De fet, la denominació cava no s'aplicarà d'una forma específica fins a la promulgació d'una Ordre al gener de 1966 per la qual s'aprovarà la Reglamentació de Vins Escumosos i Gasificats. En aquella norma es va fixar la paraula "Cava" per a caracteritzar els vins escumosos del sistema clàssic de segona fermentació en ampolla i la seva posterior criança en cava.

També va ser en Josep Mestres Manobens qui el 1945, gràcies a la qualitat del vi base i a la llarga criança amb tap de suro, va poder fer el primer cava sense afegir licor d'expedició, tan sols amb vi, al que li va posar el nom de "Visol", que encara elaboren. Acabava de néixer el cava brut nature.

Des d'aleshores s'han mantingut fidels als mètodes i les varietats de raïm que van donar identitat al cava. És per això que només treballen amb macabeu, xarel·lo i parellada i que és un dels pocs cellers -si no l'únic- que elabora tota la gamma de productes amb la segona fermentació en ampolla amb tap de suro, quan el més habitual, amb l'excepció de comptats caves de gamma molt alta, és que la segona fermentació i criança a la cava es faci amb tap corona metàl·lic (una "xapa" com la dels refrescos carbonatats, per entendre'ns).

Justament, aquest Cupatge 80 Aniversari va néixer per commemorar els 80 anys de l'aparició al mercat d'aquell primer cava Mestres el 1928. I també per això s'elabora conservant una de les característiques d'aquell Mestres original: el vi base fa la fermentació en bóta, on fa també una criança amb les mares (els llevats) de vuit mesos.

També cal destacar que és dels pocs cavistes que especifiquen a l'etiquetatge l'anyada (2010 en aquest cas, és a dir, amb més de 60 mesos de criança en ampolla) i la data de degollament, dues dades que haurien de ser obligatòries per als caves, o almenys, a partir de la categoria Reserva, que són els que la mateixa DO Cava anomena "premium".

A què dedica el temps lliure?
I com és aquest Cupatge 80 Aniversari?, pensareu, després de tanta explicació. Doncs anem a pams. El color és daurat amb el reflex lleument verdós, i d'una intensitat més aviat alta com pertoca a un cava de criança llarga.

Un cop servit a la copa, aquesta llarga criança fa que tingui poc despreniment de gas carbònic, la qual cosa ens permet ensumar-lo sense que el gas ens piqui al nas (sí, aquesta fal·lera d'ensumar de seguida les copes, més d'una vegada m'ha fet esternudar o plorar els ulls amb els caves). Així doncs, es pot apreciar els matisos inicials, de poma al forn i cabell d'àngel.

Tot i això, és a la boca on desplega tota la seva capacitat de seducció. La bombolla és fina, somorta, gairebé més suggerida que no pas percebuda i el vi té un gran volum en boca, és ample i licorós. La poma al forn s'amplifica i van sorgint noves aromes dolces, un punt de vainilla procedent de la criança en bóta, el cabell d'àngel al fons del paladar, pa de pessic, taronja confitada...

El final també és lleument dolcenc (és un brut, no un nature), cosa que el fa especialment indicat per a la pastisseria més delicada, o també per a plats com el foie a la planxa o el micuit. Però també pot fer un contrast deliciós amb unes gambes a la planxa amb sal gruixuda o fins i tot amb peix blau, salmó, o tonyina... i elevar a la màxima categoria gastronòmica unes sardines ben fresques i saladetes. I prou, que se m'està desfent la boca de pensar-ho!

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.

Avui et destaquem
El més llegit