• Les millors ciutats per esdevenir Jeff Bezos

Les millors ciutats per esdevenir Jeff Bezos

Londres, Nova York i San Francisco lideren el rànquing de ciutats per a emprendre, amb una aclaparadora presència dels Estats Units

Londres és la millor ciutat per a emprendre del món, segons Oberlo | iStock
Londres és la millor ciutat per a emprendre del món, segons Oberlo | iStock
Barcelona
14 de Juny de 2021

You paved the way, now take us through it, cantava el còmic Bo Burnham a la seva cançó sobre el fundador i d'Amazon. El camí de la startup que va ensenyar l'ara home més ric del món està ple de complicacions, i l'èxit empresarial necessita, entre altres moltes coses, d'un ecosistema que afavoreixi l'activitat econòmica i el funcionament del mercat i el sector en què es trobi cada emprenedor. Un recent estudi de la plataforma Oberlo ha posat notes a les millors ciutats del món per a començar un projecte empresarial i esdevenir, eventualment, un nou gran empresari d'èxit.

 

La ciutat millor valorada per a emprendre és, amb una sana diferència amb la següent, Londres. La capital anglesa es troba al cim del rànquing amb un perfecte 100 sobre 100 en la valoració que fa la companyia. Tot i les reserves que puguin existir amb emprendre a la ciutat després de l'experiència del Brexit, per a Oberlo els principals factors que afavoreixen l'èxit empresarial (Infraestructures, Tecnologia, Import/Export i Finances) apunten, sense cap mena de dubte, cap a Londres com a ciutat on emprendre.

 
Les millors ciutats per als emprenedors
Font: Oberlo

Tot i el lideratge britànic, el país que més ciutats ha col·locat a la part superior de la llista és, amb diferència, els Estats Units. Les grans capitals nord-americanes obtenen grans notes especialment en el factor de Llibertat Econòmica, però també en el de disponibilitat tecnològica i en altres com la gran capacitat comercial exterior. Nova York (92/100), San Francisco (88/100), Boston (85/100) i Chicago (82/100) es troben al top 10, mentre que Austin (82/100), Seattle (79/100) i Miami completen la presència estatunidenca al top 15 (78/100).

 

La Unió Europea col·loca només dues ciutats entre les quinze millors, i només una - Berlín (83/100) – a entre les 10. L'altra, París (80/100), es queda entre Austin i Seattle. Per la seva banda, les metròpoli australianes Sydney i Melbourne (86,6/100) ocupen el cinquè i sisè lloc, i la capital neozelandesa Auckland es cola com a catorzena (78,6/100). Completa la llista Singapur, la setena millor ciutat del món per a emprendre segons Oberlo, que es queda en un 85/100.

Factors d'emprenedoria

L'estudi d'Oberlo recull, a grans trets, quatre factors que indiquen la idoneïtat d'una ciutat per a l'activitat empresarial: Infraestructures, tecnologies, import/export i finances. Per a triar les notes d'aquestes quatre àrees, la plataforma ha tingut en compte factors com la llibertat econòmica o el suport contra la pandèmia en el cas d'infraestructures; la capacitat d'innovació de l'ecosistema tecnològic; l'accés a mercats globals o els impostos i els beneficis pels treballadors.

La líder del rànquing, Londres, és excel·lent en totes les àrees de mesura, amb una nota superior al 94 sobre 100 en totes quatre assignatures. Si es parla d'infraestructures, Singapur és la ciutat amb millors equipaments per a emprendre, amb una nota especialment destacada en mesures de prevenció contra la Covid. També és una de les ciutats amb millor posicionament respecte dels mercats globals, amb un 98 en import/export per la seva proximitat a la Xina. Només les connexions globals de Nova York arriben a aquest nivell d'excel·lència pel que fa a mercat.

 
Ciutats per emprendre - Notes per categories
Font: Oberlo

A banda de Londres, els ecosistemes tecnològics més productius per a l'emprenedoria són, segons Oberlo, San Francisco, gràcies a la presència de Silicon Valley, Nova York i Chicago. Un altre dels puntals de la innovació tecnològica, Seattle, queda substancialment per darrere de les seves competidores en aquest aspecte, amb un 73/100. Pel que fa a la situació financera, per darrere de Nova York i Londres només es veuen Berlín i Sidney.

Pel que fa a les ciutats espanyoles, es troben molt lluny del lideratge global. Madrid (22) i Barcelona (33) es veuen llastrades per les mateixes mancances: la minsa presència de capital d'inversió en comparació amb les ciutats que ocupen els primers llocs – 69/100 i 71/100, respectivament – i un ecosistema tecnològic molt per darrere dels de les grans capitals europees i nord-americanes, amb un 71/100 en el cas de Madrid i un 68/100 per a la capital catalana.