Nadal 1510 Verema Tardana: l'afrodisíac natural

Acostant-se el dia dels enamorats, per què no triar un vi dolç per gaudir-lo amb la parella?

Als països anglosaxons, el dia de Sant Valentí és una de les dates que tothom regala una caixa de bombons i una ampolla d'escumós o de vi a la parella. Si no ho fas, prepara't, ja que pot significar un bon motiu per començar una amarga disputa, un dia de morros o un adéu-siau.

Tot i que pot semblar un invent modern de màrqueting per vendre més postals, rams de flors, dolços i ampolles, la celebració del dia dels enamorats té arrels a l'antiga Roma. La història més popular és la d'un sacerdot del segle III dC que va desafiar el decret romà contra el casament dels soldats. Sant Valentí trobava injust aquest decret que prohibia el matrimoni dels solters sense família, ja que al tenir menys lligams, era millor que s'allistessin a l'exèrcit. Per la seva part, el sacerdot organitzava matrimonis en secret fins que l'emperador Claudi II el va enxampar i engarjolar. I com que per ser Sant fan falta miracles, s'explica que el carceller que el tenia pres, va voler ridiculitzar-lo i posar a prova la seva fe cristiana, posant-li com a repte que li tornés la vista a la seva filla, cega de naixement. Valentí va acceptar el desafiament, i en nom del Senyor li va tornar la vista. Tot i la perplexitat pel prodigi, Sant Valentí va ser martiritzat i executat el 14 de febrer de 270.

El dia del Sant encara està marcat en el calendari cristià i es comença a materialitzar l'expressió de l'amor als segles XVI-XVIII, amb l'intercanvi de regals com les xocolates en forma de cor, les notes romàntiques escrites a mà o les joies. El vi és un bon complement per als dolços, les flors, les cartes i tot el que vingui de la parella, perquè es coneix que augmenta el desig sexual i ha estat utilitzat com un afrodisíac natural durant segles. Els escumosos també, més que recomanats en els assumptes del cor. Així ho reflecteixen les xifres: 8,6 milions de dòlars gastats als Estats Units en escumosos per Sant Valentí. Així que el 14 de febrer, els dolços i les flors s'alien amb les ampolles.

Si us agraden els bombons amb un vi dolç, us recomano el sorprenent Nadal 1510 Verema Tardana. És un vi elaborat a partir de raïm macabeu sobre madurat al cep per pansificació, això vol dir que s'ha deixat assecar el raïm abans de collir, perquè així es concentren tots els sucres de la fruita i també les aromes. A la copa, té un color groc pàl·lid, amb unes llàgrimes denses i brillants. En nas, ens dóna unes aromes subtils que recorden a la fruita confitada, les panses i les notes de balsàmics i espècies. En boca, s'expressa més àmpliament i se'ns fan més llamineres aquestes aromes de confitura de taronja i de fruita deshidratada.

Té una entrada sedosa i densa, amb un pas intens i persistent. Destaca la seva acidesa i frescor que equilibren les sensacions dolces i no el fan una bomba caramel·litzada, tot i que aquest vi porta una mica més de 100 grams per litre de sucre natural del raïm. El maridatge en aquest cas que sigui ben noble i romàntic. Per exemple, una taula de formatges (fantàstica harmonia amb els blaus), o per què no amb unes ostres? Els vins afruitats i dolços hi van molt bé. O també podeu reservar-lo per a les postres, serà una plaent temptació compartida.


Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit