• Naturalis Mer Roure 2013: amb tota la frescor del raïm

Naturalis Mer Roure 2013: amb tota la frescor del raïm

Celler Batea ha presentat dos nous vins que són honestos, tant amb els consumidors com amb el territori

Naturalis Mer Roure 2013
Naturalis Mer Roure 2013
Joan Nebot
Col·laborador
22 de Maig de 2014
Act. 20 de Juny de 2014

Els cellerscooperatius durant molts anys van mantenir el gruix de la producció vitivinícola catalana, i per tant, les grans extensions de vinya que ara estan preparades per abastir tant les pròpies cooperatives com la producció de molts cellers particulars i de viticultors que han fet el pas d'elaborar el seu propi vi. Però aquestes cooperatives, per la seva pròpia estructura són poc àgils a l'hora d'adaptar-se als canvis i corrien el risc de perdre el ritme canviant del mercat. Algunes, però, com és el cas del celler cooperatiu de Batea, que acaba de rebre de la Cambra de Comerç de Reus el Premi a la Internacionalització 2014 en reconeixement a la seva tasca, han estat capaces d'escoltar els consumidors i d'elaborar els vins que demanen.

Per això fa uns dies han presentat la gamma Naturalis, formada per un blanc i aquest negre. L'objectiu de la cooperativa és "respondre a la inquietud general de consumir productesnaturals i, al mateix temps, a l'interès del productor de preservar al màxim el medi ambient".

Són, doncs, dos vins procedents de l'agricultura ecològica, amb la certificació corresponent del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que es comercialitzen a preus assequibles (6 euros el blanc, 7 el negre) i que responen amb qualitat i honestedat al que s'espera d'un bon vi de la TerraAlta. El negre, duu el cognom "roure" em referència als tres mesos de criança en bóta, i està elaborat amb un cupatge de garnatxa negra i cabernet sauvignon, del qual no se n'especifiquen els percentatges a la fitxa tècnica, però que al tast, es nota que està clarament dominat per la garnatxa.

És un vi de color de cirera d'intensitat mitjana, amb tons blavosos, i un voraviu transparent i clarament lilenc que avança la seva joventut i vitalitat, bo i defugint les negrors intimidatòries i excessives dels vins negres joves de temps passats. A la boca, entra amb facilitat, passa pel paladar amb gruix però sense gens d'agressivitat, i té un final amb nervi i frescor. A les aromes, és un festival, amb molta fruita vermella, maduixa, i amb sorprenents tocs de poma madura poc habituals als vins negres. Un cop empassat segueix oferint matisos, com el pebre negre i un gairebé imperceptible punt de torrat procedent de les bótes, que aporta complexitat sense apagar la fruita, que és, i ha de ser, la veritable raó de ser d'un vi jove.

És doncs un vi agradable i fàcil, i no per això exempt de complexitat, que consumit amb un punt de frescor (de 12 a 14ºC) ha de fer les delícies, ara que arriba el bon temps, dels que no prescindeixen del vi negre ni tan sols en ple estiu.

 


Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi