2015, l'any del Penedès

Entesa com el conjunt de les comarques administratives del Penedès i el Garraf, la regió penedesenca demana un major protagonisme econòmic en el context del país i esmola els seus potencials per fer-se un lloc entre les geografies mediterrànies més atractives.

L'amenaça apuntada fa uns anys per alguns economistes, en el sentit que l'onada metropolitana i la seva força centrípeta engoliria irremissiblement les aspiracions de la perifèria sud de Barcelona i subordinaria les seves directrius, ha tingut el seu contrapunt en el desenvolupament d'un escenari amb projecció de futur, amb segell i identitat pròpia.

El marasme econòmic d'aquest darrer septenni ha fustigat les economies del Gran Penedès, tant o més que les altres demarcacions. Així ho palesen les dades de destrucció d'activitat i ocupació. Tot i això, enmig de la maltempsada, l'empresariat del Penedès ha reaccionat positivament i ha sabut seduir nous mercats, sobretot a l'exterior, i alhora ha excel·lit en la recerca de models d'eficiència i en l'empelt de la cultura innovadora.

El sector vitivinícola és un bon exemple, sens dubte. Els vins i els caves del Penedès avui són més internacionals que mai i són presents a tot el món. La crisi i l'abaltiment dels mercats tradicionals han estat un estímul majúscul per a un empresariat que ha sabut espavilar-se i que ha perdut la por a exhibir-se.

De la mateixa manera, és remarcable l'eclosió exportadora de la indústria alimentària, amb empreses familiars que fins fa poc feien un bon producte i abastien una clientela local; com a molt, nacional. Ara són elaboradors d'un catàleg excepcional que els ha portat a fer-se un lloc en els lineals dels supermercats europeus o en els principals canals de distribució. En el mateix mapa penedesenc altres sectors empresarials, com la logística, el cartró, els components d'automoció i els béns d'equip mostren indicis de revitalització, moltes vegades per la seva expansió internacional; gairebé sempre, per una resiliència meritòria.

Cas a banda, les comarques costaneres del Garraf i el Baix Penedès han decantat la seva activitat cap al pentàmer dels serveis a les persones, format pel comerç, el turisme, la cultura, el lleure i el sector socio-sanitari. Aquesta estrella de cinc puntes sosté l'economia de la marina penedesenca i ha contribuït a la seva subsistència, per bé que angoixosa, en aquests anys difícils, quan la caiguda de la construcció i el declivi de la indústria han assotat molt particularment el nostre litoral.

L'any 2015 serà un bon any per l'economia del Gran Penedès. Està preparada per pujar al tren de la recuperació, consolidar els destins de les seves exportacions i metabolitzar els afanys esmerçats per un empresariat perseverant. Com també està a punt per multiplicar la seva imantació comercial i turística, amb pals de paller tan atractius com Vilanova i la Geltrú i Sitges, i amb un accelerador tan notable com la capitalitat cultural de Catalunya que recaurà en Vilafranca del Penedès.
Avui et destaquem
El més llegit