Urgeix un canvi real

El passat 10 de juny la periodista Anna Pinter va escriure en el Punt Avui L'Econòmic un article molt interessant que espero que hagin llegit els i els nostres polítics i polítiques i, sobretot, la nostra Hble. Consellera d'Economia i Coneixement, Àngels Chacon, sobre la necessària renovació del poder econòmic català, o sigui de les patronals i de les Cambres de Comerç sota el títol de Jornades de Reflexió, es desgranava un article molt descoratjador. Acabava dient que els experts són pessimistes i diuen que calen moltes reunions de reflexió per canviar aquests estaments tan importants perquè són estructures, algunes centenàries i, és clar, no es poden canviar així com així.

En un article de Dani Cordero al diari Ara, un empresari important confessava que hi havia por d'expressar opinions sobre aquestes organitzacions i que valia més no intervenir. És clar, per un cantó les empreses, pimes i micro, que són el 90% de l'empresariat senten desafecció per aquestes organitzacions i per l'altre no volen involucrar-se.

Però bé, anant a l'article esmentat, comença explicant que hi ha qui considera més important la renovació dels presidents d'aquestes patronals, organitzacions i les Cambres que l'elecció del President de la Generalitat. Per què? Perquè aquesta anomenada "societat civil", és la que participa en l'elaboració de lleis, són els veritables "lobbies" que marquen (o condicionen) les directrius econòmiques del país, són els que sempre seuen a les taules amb els polítics de torn, a negociar les inversions, són els que tenen els fils directes amb el poder polític, de la banca, dels estaments i altres cercles d'influència i etc. Ells són els que dirigeixen de veritat el país. És el que es veu a l'article de l'Aiats Agustí i el Victor Costa publicat aquest dilluns a VIA Empresa.

Més info: Ball de cadires, Joc de trons

A més a més, per exemple la Cambra de Comerç de Barcelona és la que decideix els llocs de la Fira, de Turisme de Barcelona i de 300 llocs més de pes econòmic. Si bé, cal dir que a diferència de la resta d'organitzacions, les Cambres són corporacions de dret públic, estan creades per llei en representació i defensa de l'interès econòmic general, i això vol dir de totes les empreses. En resum, 30 anys amb les mateixes persones en els llocs de poder econòmic del país. Organitzacions, institucions que haurien de representar a tothom: dones i homes i el més viu, modern i jove del nostre teixit empresarial per assumir els reptes que avui el país té. Un exemple de continuïtat, que sembla vitalici, és el cas de PIMEC que ocupa el càrrec des de l'any 1997 i que ja venia de la presidència de SEFES, que després de 20 anys es torna a presentar ell sol amb una única candidatura i només amb un 21% de dones.

És clar que tot encara va en cascada jeràrquica i piramidal. Els gremis des de fa anys dominats i dirigits per homes, fins i tot en aquells que majoritàriament treballen dones (comerç, perruqueries, mercats,etc.)aquestes agrupacions empresarials són els que van a les patronals i a les Cambres també amb una majoria d'homes. Les associacions empresarials dels territoris també són homes i acostumen a eternitzar-se en els càrrecs. És escandalós comprovar que cap d'aquestes organitzacions compleixen la Llei d'Igualtat que exigeix paritat en els llocs de decisió. Aquest fet hauria de fer saltar totes les alarmes en el nou Govern de Catalunya. A més a més, les patronals i altres organitzacions que són de naturalesa privada, reben subvencions públiques i, per tant, els favors del Govern. Segons la Llei d'Igualtat no poden accedir al fons públics els organismes ni organitzacions que no compleixin la Llei d'Igualtat, inclosos els Fons Socials i els Fons de la Formació que tots ells en són beneficiaris.

Les dones empresàries, altes directives i professionals d'aquest país volem un canvi real. En una societat complexa, amb incerteses i amb greus problemes de cohesió social i econòmica, es necessiten solucions noves i de futur és del tot urgent incorporar el talent femení, la visió de la dona per abordar tots aquests reptes. I per això, necessitem un canvi real que comenci per un canvi generacional que integri la perspectiva de gènere. Les dones constituïm el 50% de la població i contribuïm a l'economia i al manteniment de la societat i del país, ens correspon participar en la presa de decisions, ja no hi ha excusa perquè no sigui així.

"Les dones empresàries, altes directives i professionals d'aquest país volem un canvi real" 

És per això que l'associació 50x50 estem fent campanya perquè en totes les candidatures de tots els organismes hi hagi un 50% de dones. Volem participar en un canvi encaminat al progrés econòmic inclusiu i més centrat en les persones, empresarial i social de Catalunya i creiem que el teixit empresarial català no està representat en aquestes organitzacions. Són institucions molt valuoses que d'alguna manera estant segrestades per una manera de fer i per uns mecanismes més aviat d'altres èpoques i amb el consentiment del poder polític perquè no suposa cap canvi que calgui gestionar. Si volem fer coses noves, volem gent nova i noves maneres de fer. Volem una nova economia i un nou lideratge, perquè avui més que mai ens cal col·laboració, co-lideratge, d'homes i dones que cerquen consensos per resoldre plegats els grans desafiaments d'aquest segle, generositat, transparència, eficiència, eficàcia i equitat.

Volem col·laborar amb el Govern i les Administracions Públiques, per una economia al servei del Bé Comú i per una Catalunya capdavantera que aposti per una Economia Sostenible i Inclusiva que recolzi decididament la responsabilitat Social de les empreses i que incorpori les Noves Tecnologies com una forma de ser més competitius i poder oferir una millor qualitat de vida a tothom. Només així assolirem el nostre objectiu de crear riquesa i distribuir-la equitativament, i llocs de treball de qualitat, construïts sobre la formació i la investigació lligada a l'empresa.

"Volem participar en un canvi encaminat al progrés econòmic inclusiu i més centrat en les persones, empresarial i social de Catalunya" 

Catalunya avui necessita un canvi real i aquest comença per una veritable renovació de totes les seves institucions.

Més informació
Josep González, reelegit president de Pimec
Avui et destaquem
El més llegit