Caviar per a l'Ibex 35 i 'peanuts' per a pimes i autònoms

Estem confinats tots, perquè som persones responsables, perquè a Catalunya tenim un President que ens ha demanat que ho siguem, i hem entès la urgència de fer-ho. Les nostres empreses i autònoms estan patint precisament per aquest fet, i des d'Anem x feina estem totalment d'acord que en moments de crisis cal acordar entre tots el què fem. Ara bé, qui ajudarà a les empreses i autònoms catalans? Les ajudes que de moment ha proposat la Generalitat són minses. De fet, des de la mateixa Generalitat ho diuen, doncs ells mateixos accepten que només afectarà 4.500 autònoms del total de prop de 500.000. Sorprèn que la Generalitat proposi confinar tothom a casa, però que en canvi per decidir com atorga les ajudes es basi en el Reial Decret i en la llista d'activitats obligades a tancar.

Les ajudes s'haurien de donar d'acord amb un criteri de confinament forçós, vol dir a totes les empreses i autònoms en funció de com les està perjudicant. I demanem al nostre President i cossos de seguretat, si us plau, que l'esforç que s'està fent de confinament impedeixi entrar al nostre país qualsevol persona. Que serveixi d'alguna cosa.

I si mirem el Gobierno d'Espanya, què pretén amb les ajudes que ha articulat? Doncs una capa de maquillatge superficial que no arriba enlloc. Bàsicament com sempre, ajudar a l'Ibex-35 i als seus amics.

"I si mirem el Gobierno d'Espanya, què pretén amb les ajudes que ha articulat? Bàsicament com sempre, ajudar a l'Ibex-35 i als seus amics"

Per exemple, respecte de les línies de finançament que es posen en marxa, avui des d'Anem x feina hem trucat dues entitats financeres, i cap de les dues ha sigut capaç de donar informació concreta respecte a aquest finançament, bones paraules i cap concreció. Seguirem aquest tema de prop, per què ens preguntem, arribarà aquest finançament a l'economia real i productiva? Sospitem que no, però esperarem a veure.

I seguint amb el paquet d'ajudes, a través dels ERTO, l'únic que es pretén és certa contenció de les xifres d'atur, perquè amb aquesta mesura se suspenen els contractes amb el compromís de reincorporació quan acabi aquest malson. Per tant els treballadors cobraran l'atur, evidentment amb menys poder adquisitiu del que tenien, però i els autònoms i empresaris? Sense facturació no hi ha sou. Sap això el president del Govern espanyol? Suposem que no en té ni idea, o almenys actua com si no la tingués.

I respecte al fet de diferir el pagament d'impostos amb ajornaments, això ja existia, per tant, l'única millora és que si s'ajorna en sis mesos el pagament d'un impost, els primers tres mesos no es pagaran interessos. Ara bé, el límit segueix en 30.000 euros, el termini és a curt, sis mesos, això sí, se'n poden ajornar més. Però suposo que ja es veu que això en cap cas és una millora, perquè amb el mateix límit en quantia, algú es pensa que els empresaris podran ajornar més impostos? Impossible. De nou cap mesura d'ajuda real i significativa.

Estem en Estat l'alarma, per la salut de la població, però també a Catalunya, per la salut de la nostra economia productiva, i constatem una vegada més que Espanya només veu Catalunya de forma extractiva, sense cap mirament pel seu teixit empresarial, ni tan sols ara, en aquesta situació tan crítica. Cada vegada es fa més feixuc pertànyer a aquest Estat. Sembla impossible però pertànyer-hi cada dia és pitjor.

Més informació
Economia de "guerra": Torra vs. Sánchez
Les mesures de la Cambra per sortir de la crisi del coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit