Torra demana més mesures per a Catalunya | MEM
Torra demana més mesures per a Catalunya | MEM

Economia de "guerra": Torra vs. Sánchez

El Govern considera insuficients les mesures publicades al BOE i reclama al president espanyol que sigui "més agosarat i valent"

Ja fa dies que el president del Govern, Quim Torra, demana al cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, mesures més estrictes per a Catalunya. Mesures econòmiques, sanitàries i de seguretat contra el coronavirus. Dilluns, el primer dia laborable amb l'estat d'alarma vigent, empresariat i treballadors es llevaven desorientats i confusos: mentre el Govern estatal no contemplava l'aturada d'àrees que no són de sectors estratègics, Torra demanava que "només surtin a treballar els sectors de l'alimentació, de l'atenció i assistència sanitària i els serveis essencials". Els estira-i-arronsa entre presidents s'estan convertint en una constant aquests dies de confinament. Però, què demana el president català i Sánchez no atorga? Com diu el president francès, Emmanuel Macron, "estem en un context d’economia de guerra".

Més info: Empresaris i treballadors desorientats

El confinament total de Catalunya és una demanda constant d'aquests dies. Dimarts al vespre, Torra ja es mostrava visiblement esgotat d'insistir per activa i per passiva en el bloqueig de fronteres posant damunt la taula en una entrevista amb TV3 que "m'importen un rave les fronteres i les banderes, només m'importa la salut i la vida de les persones". El tancament de fronteres implica el tancament de ports, aeroports i trens. De moment, i des d'aquest dimecres, Renfe ha rebaixat la seva oferta de serveis comercials AVE i Llarga Distància i Avant al 50% i posa a la venda un terç de les places disponibles en cada tren, per a mantenir la distància de seguretat entre els viatgers. No s'ha parlat encara de ports i aeroports.

A banda del confinament del territori català, Torra també exigia diumenge a Sánchez "un paquet de mesures compensatòries que no contempli límits en l'esforç, import o terminis". A grans trets, les peticions del president del Govern es tradueixen en:

  1. Suspendre els terminis de pagaments dels tributs i les cotitzacions de la Seguretat Social.
  2. Suspendre la quota dels autònoms.
  3. Indemnitzacions per als treballadors per compte propi i mantenir els salaris dels treballadors que s'hagin de quedar a casa.
  4. Establir noves línies de crèdit sense límits de liquiditat.
  5. Assegurar que els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO), no suposen una pèrdua retribuitva per als treballadors ni consumeixen atur.

Això passava diumenge i, d'aquestes peticions, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava aquest dimecres 18 de març al matí les següents:

  1. Suspensió de terminis administratius per als procediments d'entitats del sector públic i fleixibilitzar els terminis per al pagament. Només es podria exonerar del pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social en els casos en què la força major derivi d'esdeveniments catastròfics naturals que suposen la destrucció total o parcial de l'empresa o centre de treball impedint la continuïtat de l'activitat. En activitats relacionades amb el turisme, inclòs l’hostaleria i el comerç, hi haurà bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus que es facin entre els mesos de febrer i juny.
  2. Reducció del cost de les empreses, especialment de les pimes i autònoms i moratòria en el pagament de la quota hipotecaria i prestació per a aquells que hagin hagut de cessar la seva activitat. Ajornament durant sis mesos en el pagament d’impostos per als autònoms i les pimes.
  3. Prestació extraordinaria per als autònoms per cessament d'activitat per l'estat d'alarma.
  4. Mesures de liquiditat i de reducció de costos d'empreses, especialment per a pimes i autònoms.
  5. Agilitzar els tràmits pels ERTO per força major i eliminar el mínim de cotització prèvia per cobrar l'atur.

Salvar la vulnerabilitat, l'economia i la salut de tots

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, considera que les mesures continuen sent insuficients i, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha demanat que ​la mesura que eximeix pagar hipoteques -només en situació d'atur o autònoms que hagin registrat una caiguda en picat de la facturació- es faci extensible als lloguers, "que és on hi ha més vulnerabilitat social", així com també que es "protegeixi els petits propietaris". I no només això. Aragonès ha fet una llista dels dos decrets llei que ja ha aprovat el Govern -en els terrenys que sí que tenen competències- per mitigar els efectes de la pandèmia sobre l’economia:

  • Injecció de recursos del Fons de Contingència al Departament de Salut.
  • Moratòria en els terminis de pagament de tots els tributs que gestiona la Generalitat fins que passi l’estat d’alarma.
  • Manteniment dels llocs de treball de les empreses contractades per l’Administració com, per exemple, els treballadors dels menjadors escolars, de la neteja o de seguretat.
  • Posada en marxa d'una línia de préstecs de fins a 1.000 milions d’euros, formalitzats a través de les entitats financeres amb l’aval de l’ICF o d’Avalis de Catalunya.

"L'important és qui assumeix el risc", ha subratllat mentre recordava que precisament el Govern català es farà càrrec del 75% del risc creditici de cada operació i les entitats financeres del 25% restant.

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, tambe lamenta que les mesures del Govern espanyol "obvien gran part de les propostes del Govern". En un fil de Twitter, Chacón afegeix propostes més contundents que s'han traslladat a Sánchez, però no les ha tingut presents:

  • No se suspèn el pagament de quotes d’autònoms.
  • No aplica moratòria dels deutes bancaris de les pimes afectades durant els propers mesos.
  • No es menciona l’IVA ni l’Impost de Societats.
  • No hi ha moratòries en pagament d’hipoteques, subministraments i impostos.

 

Al mateix temps, la consellera també demana "ser sensibles amb tothom: treballadors, autònoms i empreses, tinguin 2.200 o 2.000 empleats" i "pensar en tothom". Treballadors, indústria, comerciants, distribució, activitat turística i recerca, perquè, recorda, "tots sou necessaris".

Moments excepcionals, mesures agosarades

Més enllà d'això, una altra frase també molt repetida: "Són mesures insuficients". Entre altres coses, Aragonès considera que "la Generalitat ha proposat cobertures per a autònoms més agosarades que l’Estat". De fet, el Govern ha posat a disposició dels treballadors autònoms que no disposin de fonts alternatives d’ingressos una partida de 7,5 milions d'euros per compensar les pèrdues de la baixada de la seva activitat.

Mesures més agosarades, com diu, i que a més provaran d'intensificar: "En la mesura que ens sigui possible intentarem augmentar aquesta partida per poder arribar a més gent". A parer seu, és important "activar tots els recursos, no podem deixar d’actuar en cap àmbit, cal ser absolutament proactius en una situació d’emergència, amb mesures clares i contundents".

Aragonès: "Cal avançar en un compromís més clar del BCE i de la Comissió Europea perquè el que han fet fins ara és insuficient"

Mesures més atrevides, més clares i contundents que també reclama al Banc Central Europeu (BCE) com, per exemple, la compra directa de deute públic per part de l'organisme. "Cal avançar en un compromís més clar del BCE i de la Comissió Europea perquè el que han fet fins ara és insuficient", ha lamentat Aragonès, que ha insistit en el mantra que s'ha d'aplicar en una situació d'emergència com aquesta: "Cal ser molt més agosarats i valents".

I és que, com diu Macron, "estem en un context d’economia de guerra" i "hem de ser tots prudents, però el cert és que és una situació absolutament excepcional en què cal posar tots els recursos que tenim a l’abast”.

Més informació
"Me'n vaig a l’atur"
Hem de recuperar la política
'Delivery' sense cost per als herois de la crisi del coronavirus
En marxa la venda de bitllets de Renfe del nou pla de transport
Avui et destaquem
El més llegit