Hi ha massa gent al cel i el cel se’ns fa petit

Un 20 de juliol de 1969 Neil Armstrong en posar el seu peu esquerre damunt la Lluna deia allò de: “Aquest és un petit pas per l’home, un salt de gegant per a la humanitat”. La frase de Neil Armstrong és una de les dues frases més importants de la història recent (l’altra és la de Churchill) i és amb tota seguretat una de les més meditades.

Sabem que estava pensada a consciència perquè quan temps després els constructors del Mòdul Llunar li van lliurar una placa amb la frase inscrita, Armstrong els va dir que hi faltava l’article indefinit a “home”, que no havia dit “aquest és un petit pas per l’home” sinó “aquest és un petit pas per a un home”. El cert és que als enregistraments de la NASA no hi surt l’article, però que no estigui enregistrat no vol dir que no ho hagués dit; problemes en la compressió i en la transmissió del missatge el podrien haver alterat.

Armstrong: "Aquest és un petit pas per l’home, un salt de gegant per a la humanitat”

El debat va durar anys fins que el 2006 Peter Shann Ford va detectar l’article desaparegut amb l’ajut d’un programari que permet la gent amb dificultat auditiva comunicar-se amb impulsos nerviosos. Per reblar el clau, el 2012 investigadors de les universitats dels Estats d’Ohio i de Michigan van estudiar la parla dels habitants de Wapakoneta (Ohio) d’on era Armstrong: van descobrir que els seus parlants tenen la tendència a ometre l’article indefinit i el “per”.

Armstrong va pensar la frase molt de temps abans de la missió Apol·lo 11. Els mitjans parlaven de quina seria la primera frase a la Lluna i Armstrong rebia constantment suggeriments de què dir, suggeriments que anaven de Shakespeare a la Bíblia passant per misssatges de supremacia tecnològica. Dean Armstrong afirmava en un documental de la BBC del 2012, que mesos abans son germà li va havia passat un full de paper amb la frase escrita mentre jugaven a Risk. Al documental, Dean Armstrong afirma que el paper deia “Aquest és un petit pas per l’home, un salt de gegant per a la humanitat”, sense l’article, i acte seguit es corregia per dir “Aquest és un petit pas per a un home un salt de gegant per a la humanitat”.

James R. Hansen, l’autor de la biografia autoritzada First Man: The Life of Neil A. Armstrong no dóna credibilitat a la història del germà; “En 43 anys l’home mai no havia explicat aquesta història”, comentava Hansen. La versió de Dean Armstrong podia ser una interpolació a posteriori.

Exactament 52 anys després, també un 20 de Juliol la nau New Shepard de l’empresa aeroespacial propietat de Jeff Bezos Blue Origin feia un vol espacial de 10 minuts i 10 segons. A bord hi anaven Jeff Bezos; son germà Mark; Oliver Daemen, fill del bilionari que havia pagat 28 milions de dòlars pel bitllet; i Wally Funk la persona de més edat en ser astronauta.

Bezos: "També vull donar les gràcies a tots els empleats d'Amazon i a tots els clients d'Amazon perquè vosaltres heu pagat tot això”

La frase de Bezos que passarà a la història la va dir en tornar a la Terra en un atac de sinceritat o d’irresponsabilitat: "També vull donar les gràcies a tots els empleats d'Amazon i a tots els clients d'Amazon perquè vosaltres heu pagat tot això”.

Un petit pas per a un home, un gran pas per als 300 milions d’usuaris actius d’Amazon. La humanitat és una mica més petita 52 anys després.

Més informació
Les millors ciutats per esdevenir Jeff Bezos
L'administració somiada per Jeff Bezos
Avui et destaquem
El més llegit