ChatGPT i el seu potencial per a l’ensenyament i la recerca

ChatGPT és un chatbot, programa informàtic que fa d’assistent virtual i que utilitza la intel·ligència artificial per a respondre preguntes o escriure textos (de divulgació, de recerca, novel·la de ficció, poesia...). Va ser introduït per OpenAI en novembre de 2022 i en el passat mes de març ja ha tingut més de mil milions de visites. A la universitat, amb el ChatGPT, els estudiants poden redactar treballs, respondre preguntes, exercicis i tests. Els docents poden preparar materials docents, preguntes i respostes d’exàmens, cercar bibliografia i idees per a la recerca, processar grans quantitats de dades. I el personal de gestió pot gestionar respostes a preguntes dels estudiants o automatitzar tasques rutinàries. Està generant molta controvèrsia i, fins i tot hi ha escoles, universitats (com la de Hong Kong, per exemple) que han prohibit el seu ús. A Itàlia, l’autoritat de protecció de dades ha prohibit temporalment el seu ús mentre inicia una investigació. Molts professors estan preocupats per l’impacte que pot tenir en els treballs o els exàmens tipus test, el qual pot ser un revulsiu per als exàmens orals.

El ChatGPT té avantatges clars com els següents:

· La resposta s’obté en uns pocs segons. En canvi, quan busquem informació en un cercador d’internet (com pot ser Google, per exemple) el que obtenim són centenars de pàgines web que hem d’anar llegint per a trobar la resposta a la pregunta que volem contestar. No és d’estranyar que Google estigui molt preocupat per l’aparició del ChatGPT.

A la universitat, amb el ChatGPT, els estudiants poden redactar treballs, respondre preguntes, exercicis i tests

· Podem demanar que els textos que escriu els vagi millorant i que s’aprofundeixi o canviï allò que interessi.

· Està disponible sempre, les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana.

· Està disponible en 95 llengües, entre ells el català.

· Tot i que té versió de pagament amb serveis addicionals, la versió gratuïta ofereix molts serveis.

Però també té importants inconvenients i riscos:

· Comet moltes errades de contingut en els textos que escriu. Això es deu al fet que el ChatGPT pot malinterpretar la pregunta o utilitzar dades errònies en la resposta. Segons OpenAI, els errors representen el 15% de l’activitat del ChatGPT. De tota manera, s’espera que amb el temps es vagin corregint.

No té la capacitat per a experimentar emocions o sentiments, no pot mostrar empatia cap a la persona a qui es dirigeix

· Només té en compte informació fins a setembre de 2021.

· Només utilitza les bases de dades que se li ha subministrat. Per tant, si se li pregunta sobre el que es va discutir a la darrera classe sense donar-li cap pista, no sabrà que respondre.

· No té la capacitat per a experimentar emocions o sentiments, no pot mostrar empatia cap a la persona a qui es dirigeix. Tot i això mai serà antipàtic, cosa que si pot passar a vegades quan interactuem amb persones que tenen un mal dia.

· Pot generar problemes de manca de privacitat de les dades que es subministren en el xat.

· Molt sovint es bloqueja per l’excés d’usuaris.

Més info: GPT-4 i la guerra de la IA

En resum, ChatGPT és de molta utilitat i té un futur prometedor si anem amb compte amb els seus errors, limitacions i riscos, igual que d’altres programes similars que hi ha o que aniran apareixent properament. De tota manera, cal considerar les implicacions legals pels problemes d’infracció de drets d’autor ja que els seus escrits es basen en textos generats per altres persones. I també ens podem preguntar si és ètic utilitzar-lo com a substitut de serveis que requereixen la interacció humana. Caldrà veure com evoluciona el ChatGPT i la visió que en tenim d’ell. En qualsevol cas, ChatGPT ens apropa al futur que ens espera per allò bo i dolent. Com diu Neo, el protagonista de la pel·lícula Matrix: “Sé que teniu por al canvi. No conec el futur i no he vingut per dir-vos com acabarà tot això. Al contrari, he vingut a dir-vos com començarà... Us ensenyaré un món sense vosaltres. Un món sense regles i sense controls, sense límits ni fronteres. Un món on qualsevol cosa sigui possible. El que fem després, és una decisió que deixo a les vostres mans.”

Més informació
Un nou mirall
Andrés Colmenares: “Necessitem desmitificar la Intel·ligència Artificial”
Des de Londres: els pagesos, la intel·ligència artificial i el 'blockchain'
La intel·ligència artificial crema
Avui et destaquem
El més llegit