Desintoxica la teva empresa en 7 passos 

Tots en som conscients quan entrem en contacte amb una empresa tòxica: mala atenció telefònica, desatenció comercial, poc respecte per a resoldre els problemes dels clients, retards en l'entrega de comandes… En definitiva tot un sense fi d'expressions, comentaris i situacions que no són gens adequades per a la imatge d'aquella empresa, ni tampoc per les persones que hi treballen.

Aquest nivell de toxicitat, negativitat de les empreses pot estar molt relacionat amb els esdeveniments o estímuls negatius dels seus líders, que sense adonar-se'n compte, han fomentat durant anys l'obsessió pel control i per la resolució dels problemes de l'empresa fins al punt de buscar-ne els culpables. L'instint de supervivència fa que els líders es manifestin de forma inflexible davant de qualsevol escenari negatiu i se'n vulguin protegir.

La meva experiència durant els anys al capdavant d'empreses em permet afirmar que les mentalitats positives tenen les de guanyar. Fer front a les complexes situacions de la gestió diària, fer front als obstacles aparentment insuperables, combatre les desorganitzacions més perfectes… És possible si es desenvolupa la mentalitat positiva.

El management positiu és possible, es centra en l'enfocament cap a les fortaleses, en l'enfocament cap a l'abundància, i no en les carències i en les debilitats de les persones que configuren l'empresa d'avui. Desenvolupar i potenciar la implicació, l'orgull, l'ànim, la positivitat, la compassió i la comprensió, la integritat, l'optimisme i sobretot la confiança… Haurien de ser els valors bàsics de qualsevol empresa que vulgui esdevenir líder en el seu mercat.

Alguns dels principis positius que podem implantar a les nostres empreses per a trencar la toxicitat de la nostra organització són els següents.

Desenvolupar un pla estratègic centrat en les fortaleses i oportunitats de l'empresa, i visionar el que l'empresa "pot arribar a ser quan sigui gran". 

- Projectar i comunicar "incansablement" la visió, de forma que sigui atractiva per a tothom, i sobretot que impulsi als treballadors a desenvolupar el sentiment de pertinença, i per tant a invertir més energia i temps en fer que el projecte sigui possible.

- Gestionar l'empresa molt més enllà que en la resolució dels conflictes quotidians

-Impulsar un canvi de cultura i de mentalitat per part de l'equip directiu, més centrat en el llegat que en la gestió diària i en el profit individual dels seus membres (col·loquialment: penjar-se medalles).

- Generar confiança i transparència en el si de l'organització. Cal una bona comunicació, destacant tant les bones notícies com les dolentes, potenciant la consecució dels objectius i mèrits pel damunt dels errors i fracassos.

- Promoure la cultura del canvi, destacant i celebrant els petits guanys, transmeten gratitud a tots els treballadors i mostrant suport i reconeixement davant dels comentaris negatius i crítics.

- Innovar i desenvolupar en un sistema de retribució dels incentius que permeti a tota la plantilla obtenir una participació dels beneficis que l'empresa aconsegueixi.

Desenvolupar un lideratge positiu no és gens fàcil, he vist poques empreses que el practiquin i pocs líders que hi creguin; la contradicció és gran, doncs ara més que mai es fa necessari liderar positivament per avançar en l'actual situació de dificultat econòmica.

Marc Roca és interim manager, assessor d'start-ups, expert en la gestió del canvi i publica regularment els seus articles al seu blog personal.

Avui et destaquem
El més llegit