El forat grec: molta feina pendent per a tots

El que està passant a Grècia des de ja fa més de cinc anys mostra que la Unió Europea té seriosos problemes de governança. Les decisions que s'hi han pres i com es prenen generen molts interrogants. Apuntem-ne alguns: 

Per què es va permetre l'entrada a l'Eurozona d'estats membres que no reunien les condicions i es va mirar cap a una altra banda davant els indicis de què manipulaven les seves xifres?

Per què l'any 2010 es va fer un pla de rescat inviable que sembla que només perseguia traspassar als Estats el deute de Grècia amb una sèrie de bancs privats europeus?

Per què l'any 2012 es va fer un segon pla de rescat també inviable, que incloïa una forta quitança del deute grec?

Fa molts anys que hi ha evidència que Grècia té un model econòmic que no és viable. Grècia és un país ric (el 38 del món en renda per càpita, segons el Banc Mundial), però hi ha molta desigualtat per l'elevat nivell de frau i corrupció, per l'excés de despesa en pensions i despesa militar, pels privilegis de determinats col·lectius professionals, i per la mala gestió publica de la que en són responsables els governs de tots colors que han tingut en les darreres dècades. En definitiva, a Grècia hi ha molta pobresa, però també molta gent, especialment les grans fortunes, que paguen molts pocs impostos.

A la UE, hi ha també bastants estats que són menys rics que Grècia i, tot i així, reben menys ajuts. Si Grècia s'en va, tindrem menys Europa. Però la UE aquesta podria ajudar altres països on la gent treballa més, paguen més impostos, són més complidors dels seus compromisos i fan un millor ús dels ajuts.

Ara els grecs han decidit que no volen afrontar una part important del seu dèficit i deute. Per això, potser caldria un referèndum en què els europeus votin si estan d'acord en pagar bona part del dèficit grec i bona part del deute grec que (entre 2010 i 2012) la banca privada europea va traspassar als Estats. Tot plegat, fa pensar que queda pendent molta feina per a tots.
Avui et destaquem
El més llegit