El 'lean management' i el Mundial del Brasil

Segurament us preguntareu que tenen en comú la filosofia lean i el Mundial de futbol que se celebrarà el mes vinent de juny a Brasil; perquè si el comitè organitzador brasiler hagués aplicat coneixements de gestió de l'organització basats en la filosofia lean, en aquests moments no estarien en situació d'emergència, doncs quatre dels 12 estadis encara no estan acabats de construir, quan el dead-line era el passat 31 de desembre de 2013.

Què ha passat amb la construcció dels estadis i les infraestructures per al Mundial de futbol 2014? Ja fa set anys que Brasil disposava de sis estadis de futbol ja construïts (per l'organització de la Copa Confederaciones –campionat entre països sud-americans), per tant només n'havia de construir sis més. D'aquests últims, els havia d'entregar a la FIFA el passat 31 de desembre de 2013, però la realitat és que quatre estadis encara no estan acabats de construir, amb retards evidents i mancances d'estructura que fan perillar la seva finalització tot just un mes abans que no comenci l'esperat Mundial.

La metodologia Lean especifica que quan un punt de la planificació no es compleix, cal plantejar un pla d'acció específic perquè s'acabi complint i que aquest fet no impacti o minimitzi l'impacte a la resta del projecte. En el cas que ens ocupa, la re-planificació va preveure l'acabament dels quatre estadis de futbol per a mitjans de febrer de 2014; fet que tampoc es va complir.

Les raons de tanta descoordinació, descontrol, falta de seguiment, plans d'acció i reacció… Segurament es deuen a una suma continuada de fets i despropòsits, però… no és això similar al que passa a les nostres empreses? No tenim projectes que es retarden sense una causa lògica? i a més, aquests retards ens suposen disminucions de rendibilitat, impacte en la imatge de l'empresa i tants altres.

El pla d'acció en què es basa el lean management (PDCA) permet no només preveure els possibles problemes que puguin sorgir sinó disposar d'un mètode de treball que permeti detectar les desviacions mitjançant un seguiment periodificat i reconduir la situació mitjançant el mateix pla:

Plan: establir els processos necessaris per obtenir el resultat vàlid.

Do: executar el pla i disposar de bons indicadors.

Check: comprobació i seguiment dels indicadors perquè s'ajustin als requeriments.

Act: corregir si és necessari.

De ben segur que tots hem viscut execucions de projectes que s'han eternitzat, ja siguin a les nostres empreses o inclús en infraestructures públiques, implantacions de normes de qualitat, noves cadenes de producció... La metodologia Lean ens permet utilitzar molt bé el sentit comú, i sobretot avisar-nos quan aquest sentit comú es perd a causa de les tensions de les organitzacions.


Marc Roca és interim manager, assessor d'start-ups, expert en la gestió del canvi i publica regularment els seus articles al seu blog personal.

Avui et destaquem
El més llegit