El món s'està tornant boig

Brexit, Venezula, Isis, Putin, Trump... En aparença semblen coses i casos molt diferents, però quan comences a treure capes, veus que en el nucli hi ha el mateix: la intolerància i la idea que algú altre, i no jo mateix, és responsable de la meva infelicitat. Els habitants d'aquest món som cada vegada més intolerants amb les diferències i acabem per castigar els que pensem que són els responsables del nostre malestar. Tot es redueix al bàsic concepte d'una guerra entre "nosaltres" i "els altres", sigui quin sigui el cas que ens ocupi: rics contra pobres, blancs contra negres, cristians contra musulmans, homes contra dones, intel·lectuals contra no intel·lectuals, dretes contra esquerres...

I en aquest aiguabarreig, entra Trump. Aquest home encarna aquesta manera de pensar. Cada vegada que obre la boca dóna combustible per encendre el foc de la divisió, la intolerància i les ganes que alguns tenen de castigar "els altres".

Què significarà per a nosaltres, per a les empreses que volem crear riquesa, si guanya Trump demà. No he de donar cap opinió. Només cal explicar que farà, com el mateix candidat republicà ha deixat clar, si guanya les eleccions a la presidència:

1. Enfrontar-se a la Xina i aplicar tarifes en la importació de productes.
2. Renegociarà el NAFTA (Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord) i posarà tarifes contra els productes mexicans (a part d'una paret física per separar els dos països).
3. Retirarà el suport a l'ONU en qualsevol tema relacionat amb el canvi climàtic.
4. No donarà suport a la resolució de conflictes arreu del món.
5. Farà marxa enrere en polítiques bàsiques de defensa dels drets humans i restablirà la tortura com un mètode acceptable d'interrogatori.

Trump ha proposat moltes més coses però m'aturo aquí perquè només amb aquestes cinc ja em fa mal de panxa. Amb els primers dos punts crearà fronteres econòmiques on no hi eren. Això resultarà en una guerra comercial que desembocarà, segons els experts, en una recessió a escala mundial. I amb els darrers tres punts pretén tancar un país com els EUA en si mateix. Que no hem après res de la Història del segle XX? Quan un país potent es tanca en si mateix es produeixen guerres mundials. "Nosaltres" contra "ells" un altre cop.

Sembla tot tant surrealista. Ara bé, tinc fe que els meus compatriotes americans sabran destriar el gra de la palla. Amb el circ mediàtic que envolta Trump, Clinton només ha pogut projectar-se com l'anti-Trump. I el que és més trist, les seves propostes han quedat en un segon terme.

Hem perdut tota la perspectiva del que significa que una dona pugui ser candidata a ser Presidenta dels EUA (i això just després de tenir un President durant 8 anys que pertany a una minoria ètnica). El 1777 a EUA les dones van perdre el dret de votar i no va ser fins al 1920 quan el van recuperar. Després de 44 Presidents homes, una dona pot esdevenir Presidenta. "Només" han hagut de passar 239 anys.

També, amb tot el soroll que fa Trump, ens hem oblidat de tota la feina que Hillary Clinton ha fet al llarg de la seva vida dedicada al servei públic: de tot el que ha fet per defensar els drets dels nens, els drets de les dones, els drets dels "marginats de la societat"... Com ella mateixa diu, no hi ha drets de dones, o de nens, o de comunitats marginades, només existeixen drets humans.

Així, si tornem a la pregunta inicial, sobre com ens afectaran les eleccions als EUA demà, la resposta és fàcil: sempre ens anirà millor econòmicament si tenim un món on treballem per la prosperitat, la llibertat i la fraternitat dels pobles, sense intoleràncies ni buscant culpables per justificar el "nosaltres contra ells".

 

Avui et destaquem
El més llegit