El Procés serà llarg

Un dels errors que estem cometent, tots, és analitzar al segon els fets que s'estan produint i intentar extreure conclusions a mesos vista. Estem en un 'Procés', i un procés no és breu, i durant el seu transcurs van succeint coses que influeixen en el que succeeix després.

Per completar-ho, el 'Procés' té lloc en una crisi sistèmica en la qual de per si es produeixen canvis radicals i profundíssims en el model. Penso que s'hauria d'esperar sis mesos, fins al març del 2018, per realitzar el primer balanç de què ha estat el 'Procés', del que ha significat, de les implicacions que ha tingut; encara que el primer balanç complet no ho tindrem fins a dintre d'un any. Fer una altra cosa, penso, pot portar al fet que 'els arbres no ens deixin veure el bosc'.

En economia, un any és molt poc temps perquè es produeixin canvis significatius. En aquest 2017, un fet destacable en l'economia de Catalunya ha estat que les exportacions han fregat el 40% del PIB, una realitat que, considero, seguirà durant el 2018 perquè les vendes a l'exterior s'incrementaran i es reduiran les quantitats venudes a la resta d'Espanya. També, penso, el 2018 pot produir-se un augment de la inversió estrangera a Catalunya. Però, com dic, un any és poc temps per valorar els grans canvis que afecten l'estructura del PIB català i al seu model productiu.

Més informació
Catalans, no estem tan malament
Esperem l'octubre de 2018
Si pot, no es jubili
Avui et destaquem
El més llegit