Estic preparat per fer el ridícul?

Segurament la majoria de persones pensaran que no estan preparades a fer el ridícul, però de la minoria que sí que ho pensin, segurament ho viuran amb normalitat, i sense pors. De les situacions que podem estar més exposats, hi ha la de parlar en públic, sens dubte. I és que hi ha dades que situen que el 70% de les persones tenen por a parlar en públic. I que segurament per les seves funcions al món de l'empresa no es posaran a prova.

La por és una emoció que s'experimenta davant un perill real i imminent, i s'activa quan sentim amenaçat el nostre benestar físic o psíquic. De manera irracional i negativa s'activa en aquelles persones que pensen que faran el ridícul, a l'hora de parlar en públic. Aquesta emoció principal pot donar una varietat d'emocions associades, com l'ansietat, el temor, l'horror, el pànic, el terror, l'espant, la fòbia. En situacions extremes pot produir un bloqueig emocional i d'acció: l'atac de pànic és un exemple. Recentment, els cantants Pastora Vega i també Sabina ho han viscut, i els mitjans ho han fet palès. Segurament el seu desencadenant ha estat un nivell d'autoexigència i de perfecció massa elevada.

Parlar en públic s'aprèn de la mateixa manera que "un nen aprèn a anar en bicicleta de petit", és una habilitat de comunicació bàsica on la "pràctica porta la soltesa", on l'error (la caiguda) i l'aprenentatge van lligats; encara que la majoria de persones no hauran tingut l'oportunitat d'aprendre-ho a l'escola o en estudis posteriors. Però, és possible aprendre a anar en bicicleta de gran? Per descomptat, parlar en públic no en serà una excepció, i a més el seu resultat és altament gratificant.

L'oratòria és una habilitat bàsica per a qualsevol comandament d'empresa, més enllà que pertanyi al món comercial i de màrqueting, doncs aquesta serà una de les principals eines que tindrà al seu abast per a influir i persuadir els seus col·laboradors més directes. Avui dia, si volem gestionar la incertesa de manera satisfactòria, serà necessària perfeccionar aquesta habilitat, que va molt més enllà de la comunicació interpersonal, i que servirà per a motivar i cohesionar als equips. En la part tècnica, eines més recents i de gran utilitat com les gameStorming, faciliten recursos pedagògics que han estat provades de manera molt productiva.

A més, sovint podem trobar-nos en situacions, on serà essencialment interessant per a nosaltres aixecar la mà per a preguntar, davant un esdeveniment amb moltes persones..., Ens atrevim a fer-ho, o ho deixarem passar? Si ho afrontem, ens farà sentir bé, i segurament ja estarem preparats a fer el ridícul, i per què no? Segur que no n'hi ha per tant!
Avui et destaquem
El més llegit