Expropiïs per la covid

Estem patint una greu pandèmia per culpa de la covid-19 que atempta contra l'important dret a la vida i ningú s'està plantejant fer expropiacions. La llei permet que les administracions públiques, incloses les municipals, procedeixin a expropiació per interès públic pagant un just preu. I ho han fet per una obra pública o per un parc. L'expropiació també pot ser de drets i de caràcter temporal.

Es diu que la lluita contra la covid-19 és com una guerra que justifica que la població vegi limitats els seus drets bàsics com són els de moviment i reunió; i alguns no tan bàsics com la llibertat d'empresa. I no durant uns dies, sinó aviat serà des de fa un any. Aquest llarg confinament a diferents graus està causant danys psicològics i econòmics, difícilment reparables, a molt bona part de la ciutadania.

Si estiguéssim en una guerra bèl·lica, tota la indústria estaria al servei del exèrcit, i segurament a Martorell la Seat estaria fabricant vehicles militars. En aquesta guerra contra la covid-19 sembla que els colls d'ampolla per guanyar, i que justifiquen els confinaments, són el nombre de llits hospitalaris, especialment d'UCI, el personal sanitari i la capacitat de producció de vacunes.

Per què no s'expropien de forma temporal hotels suficients per allotjar a tots els malalts? Per què no s'expropia de forma temporal la fórmula de les vacunes i es posa a tota la indústria farmacèutica a fabricar-les de forma prioritària amb l'objectiu que el 31 de maig tota la població estigui vacunada? No hi ha interès social suficient?

"Per què no s'expropien de forma temporal hotels suficients per allotjar a tots els malalts? Per què no s'expropia de forma temporal la fórmula de les vacunes i es posa a tota la indústria farmacèutica a fabricar-les?"

Per què no s'habilita als farmacèutics i auxiliars, i veterinaris per vacunar? Es tracta de posar una injecció intramuscular, no de fer una operació a cor obert. D'aquesta forma es trauria pressió sobre el personal sanitari. Per què no utilitza a les mútues de treball perquè vacunin l'abans possible a tota la població treballadora? Per què no es militaritza a tots els jubilats i estudiants sanitaris? Estem en una guerra amb morts!!

No hi ha diners per pagar el just preu de tot això? Quant està costant el confinament en ICOs, ERTOs, atur, pèrdues per les empreses i autònoms...? Quant costarà cada dia que continuem així? Hem de defensar la salut física, psíquica i econòmica del país.

Potser alguna de les qüestions té dubtes de legalitat, però emparades en un estat d'alarma quan els tribunals donin sentència ferma ja estarem tots vacunats. Expropiïs i alliberis a la ciutadania i a l'economia!

Més informació
Acabar amb l'empresa familiar?
La vacuna que cura els mercats
Avui et destaquem
El més llegit