La vacuna que cura els mercats

Joe Biden, Pfizer i l'or negre animen la borsa

Pfizer EP Pfizer EP

Aquesta darrera setmana els mercats van obrir amb els resultats oficials de les eleccions dels Estats Units. Dilluns al matí els mercats van respondre positivament a aquestes notícies. La victòria de Joe Biden juntament amb el senat (previsiblement) republicà significa que tot i que la presidència serà demòcrata, no podran fer tot el que vulguin.

Això agrada als mercats ja que es podria dir que era el millor que els hi podia passar. Per una banda, deixa la presidència un president molt imprevisible, Donald Trump, per deixar pas a un de més “tranquil”. Per altra banda, moltes de les propostes econòmiques de Biden segurament no es podran complir en la seva totalitat. Això serà així perquè moltes de les propostes hauran de ser sotmeses a votació al senat, i tenint la majoria, els republicans previsiblement s’oposaran a moltes de les decisions.

Mentre els mercats encara estaven paint aquestes notícies, una altra notícia va canviar el curs de la setmana. Pfizer es va anticipar a Moderna i va publicar resultats preliminars sobre la vacuna que està desenvolupant. Segons aquests resultats, la vacuna té una efectivitat de més del 90%. Això és una notícia molt positiva, ja que s’esperava que l’efectivitat fos del voltant del 70%. Aquesta notícia va fer reaccionar fortament a l’alça els mercats. Algunes empreses, com IAG, van arribar a pujar gairebé 40% en molt poc temps. Les empreses més beneficiades van ser les relacionades amb el turisme i oci, i algunes empreses de consum com Inditex. Cal destacar que moltes tecnològiques se’n van veure perjudicades.

Més info: Dos homes i un destí 'made in' USA

Dues persones que també es van veure beneficiades d’aquests resultats preliminars van ser el CEO i la vicepresidenta de Pfizer. Tot i que jo ho tenien planejat de fer des de l’estiu, van aprofitar la pujada de preu en les accions de la farmacèutica per a vendre les seves accions. Albert Bourla, el CEO, va vendre el 62% de les seves accions per valor de 5,6 milions d’euros. Per altra banda, Sally Susman, la vicepresidenta, va vendre accions per valor d’1,8 milions d’euros.

Els presidents dels tres bancs centrals més importants (el BCE, la Fed i el BoE) van valorar aquests resultats. Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, va declarar que aquestes notícies ens feien poder veure més enllà de la pandèmia, però va afegir que no ens havíem de posar eufòrics. També va destacar que, de moment, no canviarien els seus plans de cara a la pròxima reunió sobre la política monetària que se celebrarà el 10 de desembre.

En aquesta reunió es preveu que s’augmenti el pla d’expansió monetària per a ajudar a recuperar l’economia. Per altra banda, tant Powell (Reserva Federal) com Bailey (Banc d’Anglaterra) van destacar que els resultats preliminars de la vacuna eren bones notícies, però que encara no la tenim i venen setmanes previsiblement difícils per endavant.

Un altre actiu que va pujar degut a aquestes notícies va ser el petroli. L’or negre va respondre positivament a la possibilitat de tenir una vacuna. Això passa perquè es preveu que la demanda de petroli pugi quan la tinguem. Aquesta notícia, juntament amb les previsions de que s’allargui la retallada de producció a principis d’any van fer que el petroli pugés al voltant d’un 7,5% durant aquesta setmana, però va estar pujant en més d’un 15% en alguns moments de la setmana. Aquestes previsions de la retallada provenen d’un informe que va publicar la OPEP, on s’estimava que la demanda a principis de 2021 seria més baixa del que s’esperava.

Amb totes aquestes notícies els mercats han tingut una molt bona setmana. La majoria d’índexs han pujat, i en alguns casos fortament. L’Ibex 35 va liderar els índexs acabant la setmana amb més d’un 12% de pujades i ara ja anticipa la fusió entre BBVA i Banc Sabadell. L’EUROSTOXX va tenir més d’un 6% de pujades i el DAX gairebé un 4%. A Estats Units no hi va haver tanta eufòria i l’S&P va pujar un 1,5%. En canvi, el NASDAQ va acabar la setmana en negatiu. A moltes de les empreses de l’índex els hi perjudica que hi hagi una vacuna i es torni a la normalitat.

Durant la setmana passada, el Govern espanyol va decidir reduir l’IVA de les mascaretes del 21% al 4%. Després que diguessin que no es podia perquè la Unió Europea no els hi deixava, quan tots els països ja ho havien fet. Després de votar en contra d’aquesta mesura i afirmar a la televisió que ho van fer “perquè ho volien baixar encara més”. Després de dir que no es podien permetre abaixar-lo perquè representa un ingrés de 1.500 milions d’euros que no podien perdre (aquesta xifra suposa que cada espanyol compra unes 200 mascaretes a l’any). Curiosament, no fa molt, van augmentar el sou dels treballadors públics per un cost de 1.500 milions d’euros. 

Finalment, després d’intentar evitar-ho de totes les maneres possibles (visiblement), ara es posen medalles per a reduir l’IVA al 4%. Tot això és important de saber, ja que aquest és el govern que vol perseguir la mentida i les “fake news” a les xarxes. Això ens hauria de preocupar, i més sabent que la majoria de “fake news” surten de partits polítics i governs per a “rascar” vots. Clar, ells sí que saben quina és la veritat absoluta. 

Més informació
El BBVA ven la filial d'EUA... per comprar el Sabadell?
Avui et destaquem
El més llegit