Directora de VIA Empresa

Un déjà vu entre els fils de Threads

18 de Desembre de 2023
Act. 18 de Desembre de 2023
Elena Busquets | VIA Empresa

El primer tuit de la història, publicat per Jack Dorsey, cofundador i exdirector executiu de Twitter, va ser venut 15 anys després de la seva publicació (2006) per 2,9 milions de dòlars. Què deia el tuit en qüestió? Literal: "Configurant el meu compte de Twttr" ("Just setting up my Twttr"). Suposo que és normal, amb aquests antecedents, sentir certa pressió a l'hora de fer la primera publicació a Threads, la nova xarxa social de Meta que, cinc mesos després del seu llançament a la resta del món, ja es pot descarregar a Europa.

 

Comparar-ho amb l'inici de Twitter, ara X, no és en va: la xarxa de Zuckerberg neix amb un funcionament i imatge molt semblants a Twitter, però amb una principal diferència: Meta busca, justament, encertar allà on Elon Musk ha fallat. Prioritza el diàleg envers la confrontació i, per això, permet molta més extensió en el text, que pren forma i nom de fil, per tal d'esdevenir el fil d'una conversa. Al fil, on hi poden participar altres usuaris, es poden afegir molts altres elements audiovisuals, com les famoses notes de veu de WhatsApp. Meta amplia la seva família agafant el millor de cadascuna de les seves xarxes.

Threads té tant de Twitter que, de fet, molts usuaris l'han batejat com el Twitter d'Instagram. I no només això, el divendres al vespre, Threads era Trending Topic a Twitter. Paradoxa literària a cop de milers de piulades.

 

 

Doncs bé, va ser el dijous quan es va donar el tret de sortida de Threads a Europa i molts internautes van començar a obrir-se un compte, com si es tractés d'una cursa, mirant cap als costats, a veure qui més els seguia, qui els havia avançat o qui s'havia perdut pel camí. I des de llavors i durant tot el cap de setmana, no ha cessat el degoteig constant de "nous" usuaris a la xarxa social. Nous, entre cometes, perquè som els mateixos de sempre, els que estem a LinkedIn, a Twitter (X), a Instagram, alguns també a Tiktok, a Telegram, a BeReal... i que ara sumem una xarxa més: potser per ampliar el llistat de canals per on comunicar-nos entre nosaltres o, sembla, per substituir definitivament Twitter. Veurem si és cert això de que un clau en treu un altre. "Mai cap altra generació de la història haurà estrenat i provat tantes xarxes socials", afirmava en un fil de Threads Genís Roca aquest diumenge; i afegia: "És molt pesat".

Pesat un pèl, però també ha sigut divertit analitzar aquests quatre dies les cartes de presentació d'uns i altres a la nova xarxa social. Tenia un punt de primer dia d'escola, amb els mateixos companys de sempre, però a un nou institut. Donava per fer un estudi sociològic. Alguns s'han estrenat amb comentaris enginyosos; altres replicant el que ja els hi funciona a altres xarxes socials; altres s'han creat un usuari (maleïda síndrome FOMO) però es mantenen com a observadors, sense participar; altres s'han dedicat a experimentar i compartir funcionalitats... molt agraïda als llestos de la classe.

També s'ha vist a molts demanant a l'algorisme de Threads, a través d'un fil, que els connecti amb gent de sectors o interessos concrets. Si realment funciona, és un gran encert de Meta.

Un altre encert de Threads -almenys en aquests primers dies- és el tractament de la informació. En els enllaços o notícies externes, veiem bé la font i el titular de la notícia que se'ns comparteix. Podem fer clic amb certa tranquil·litat. Els mitjans respirarem millor. També permet editar un text fins a cinc minuts després de la seva publicació, ideal per aquells a qui els dits els hi van més ràpid que la gestió de les emocions i ideal per mantenir més "neta" (o menys confrontada) la xarxa. I un altre punt a favor de la informació: Zuckerberg ha anunciat que treballa amb verificadors externs a la plataforma per identificar la informació errònia que es publiqui a Threads.

A l'altra cara de la moneda, però, se'ns gira en contra un nou obstacle per a la nostra llengua: Threads no es pot configurar en català, malgrat que sí que es pot configurar en 30 altres idiomes. Us hi torneu a posar, Fundació.cat, tal com ho vau fer amb la visibilitat del català als resultats de Google?

"Threads no es pot configurar en català, malgrat que sí que es pot configurar en 30 altres idiomes"

Però tornem a l'anàlisi sociològica. De moment, regna el bon rotllo a Threads i els usuaris celebren aquesta bona entesa. De moment. Hi ha qui ho comparava, de nou, amb els primers dies de classe: "Els primers dies hi ha bon rotllo i tots es porten bé, fins passat un mes, que comencen a volar els ganivets entre els grupets". Veurem el funcionament en el transcurs del temps, on l'algorisme té molt a fer, però no oblidem que som nosaltres qui, amb els nostres likes, visualitzacions i publicacions, movem la xarxa i el seu contingut cap a un costat o un altre. 

El que és curiós també és la barreja de gent que s'hi ha apuntat. Per la seva vinculació a Instagram, molts usuaris d'aquesta xarxa s'han creat un compte, malgrat no ser assidus a Twitter. I, per descomptat, els desencantats de la xarxa d'Elon Musk també s'hi han sumat en massa, compartint fins i tot els seus fils de Threads a Twitter, i redirigint d'aquesta manera el seu flux de seguidors cap a la nova aposta. Tant de bo d'aquest pastat en surti el millor de cada xarxa.

I en aquesta fauna ja presentada, falten també les marques, les empreses; on també hem vist de tot -les prudents, les atrevides, les més ràpides...- i algunes ens han deixat fils tan enginyosos que et porten a pensar que, moltes vegades, la figura del community manager no està prou pagada. Ho il·lustro amb l'exemple de Moritz. Paga la pena baixar-se l'aplicació només per veure com s'ha anat desenvolupant la trama d'aquesta campanya durant el cap de setmana.

Fil de Moritz Barcelona a Threads del dijous 14/12/2023
Fil de Moritz Barcelona a Threads del dijous 14/12/2023

 

Encara no sabem el nombre de descàrregues a Europa, però sí les intencions de Meta, que espera assolir els més de 100 milions d'usuaris europeus, amb l'ajuda de la seva vinculació a Instagram. De moment, ja hi som uns quants, però no tots. Per als que encara no hi sou, us diré que no us heu perdut res que no hàgiu viscut ja amb l'estrena de les moltes altres xarxes socials que portem a l'esquena. El d'aquests dies, en el fons, era un tendre déjà vu viscut entre els fils de Threads i jo -també en el fons-, a més de fer una mica de safareig amb les primeres impressions, ja he trobat una excusa per fer el meu primer fil a Threads. M'estreno amb aquest article. I VIA Empresa també.