Aprenent de la incertesa

La incertesa ha vingut per quedar-se, no és passatgera. Forma part de la nova agilitat en el pensament que les persones hauran de conviure i aprendre. Per aquest nou escenari que ja ens ocupa de situacions imprevisibles que poden capgirar els plans més meticulosos, hi trobarem moltes situacions, i el Mobile World Congress no és més que un exemple de com una situació aparentment externa i allunyada pot alterar qualsevol previsió.

Avui dia se segueix utilitzant l’acrònim VUCA per descriure el món com a vulnerable, incert, complexa i ambigu. Anem a veure alguns dels comportaments que considero importants d’aquest acrònim que poden afectar a l’estratègia empresarial, pel que fa a les previsions i anàlisi i també pel que fa als comportaments de les persones i equips dins les organitzacions.

Més info: Gestionar en temps de VUCA!

La por paralitza i l’acció apodera. L’actitud emprenedora permet abraçar el futur amb la millora continua des de la mateixa motivació personal i amb esperit de cooperació amb els altres. Molts són els factors que influeixen en la presa de decisions, i els entorns canviants requereixen decisions ràpides i valentes.

"La por paralitza i l’acció apodera. L’actitud emprenedora permet abraçar el futur amb la millora continua" 

Decidir aquí i ara en funció dels esdeveniments. La incertesa produïda per les situacions de canvi requereix un lideratge i autoconeixement d’un mateix, per fer front a les emocions més bàsiques que poden amenaçar l’autoconfiança. S’ha de deixar enrere motxilles “emocionals” que no aporten res i dificulten la mobilitat, i  apoderar les decisions amb fermesa.

Curiositat per descobrir respostes noves als nous reptes. El fet que no hagi una resposta correcta per les situacions d’ambigüitat, si es lidera des de l’honestedat i de manera col·laborativa es combatrà des de la confiança entre les persones, el sentit de pertinença, generant emocions i relacions positives entre els seus membres i equips.

Capacitat d’adaptació. Quan el canvi s’accelera requereix que les persones tinguin adaptabilitat, i aquesta és purament una qüestió de percepció, de com les persones són capaces de buscar oportunitats davant els nous escenaris que s’enfronten. Caldrà reforçar la seva pro activitat i actitud amb transparència, potenciant la seva agilitat de pensament.

Aprendre de la incertesa és possible aprenent a viure amb il·lusió i esperant el que vingui estant preparats. Per què els nous entorns ens faran més forts i vius alhora, això sí sortint d’una zona de confort organitzacional més pròpia del segle XX i entrant de ple al segle XXI, amb l’agilitat com a bandera.

Avui et destaquem
El més llegit