Catalunya 2028

Any 2028. VIA Empresa celebra el seu quinzè aniversari. En només 15 anys ha passat de ser el digital empresarial de referència a Catalunya del 2018 a ser un dels ecosistemes empresarials més dinàmics del món. Des que va nèixer al 2013 les coses han canviat molt. Escric aquest article al cotxe.

Ganyet ha agrupat totes les peticions dels lectors de VIA Empresa en un únic i sorprenent article

He passat el matí enraonant presencialment amb col·legues a Barcelona. Ja són les 16:30 i enfilo cap a casa. Des que al 2018 ens vam adaptar a l’horari europeu que les 16:30 ja és tard. Pujo al meu PTV 3000, enfilo cap a casa i em poso a dictar aquest article a la Siri 9000. El PTV 3000 és una reedició elèctrica i amb conducció autònoma dels mítics Perramón-Tachó-Vila de Manresa de finals dels 50. Aquest model ja porta la darrera generació de bateries AG infinitum que les fa virtualment inesgotables (AG, és la joint venture entre Amazoogle i Grífols).

Al tombant del 2025, Amazon va llençar Amazoogle Trends PrePrime, el servei que et porta allò que necessites on tu siguis (o on seràs) abans no sàpigues que ho necessites. Arran d’aquesta tecnologia molta gent, els coneguts com a “Capitans Fantàstics”, van sortir de les grans conurbacions per anar a viure en entorns naturals. Jo em vaig traslladar amb la meva família a Sant Martí del Traüt, un poblet des Pirineus on no ens falta de res, ni fins i tot allò que no sabem que necessitarem encara.

Un dels grans canvis de viure als Pirineus és el contacte amb la natura i l’impacte que això té en la qualitat de l’educació. La febre de la digitalització de l’aula de la primera dècada del segle XIX es veu des del 2028 amb una barreja de nostàlgia i sornegueria. El llibre Jo també tenia un iPad a l’aula, del col·lectiu @hakzmadafaca, és el més descarregat d’Amazoogle. Ara a les escoles la tecnologia és invisible. A l’escola bressol la canalla adquireix les habilitats bàsiques de ciències, tecnologia, enginyeria, matemàtiques, música, pintura i astronomia en programes personalitzats. Jocs, espais, rutines, cançonetes, dibuixos, colors i treballs manuals són diferents per a cada nen d’acord amb amb les seves capacitats i ritme d’aprenentatge. Això fa que quan arriben a primària, l’educació es pugui concentrar en allò que la societat considera important: les habilitats socials de generar emocions, reconèixer emocions en els altres i establir-ne de noves mitjançant la gramàtica, la retòrica, la dialèctica i les arts, allò que ens distingeix de les màquines.

Com hem arribat aquí amb tant poc temps? Res d’això no hauria estat possible sense l’HyperTorra, un sistema d’intel·ligència artificial desenvolupat a Catalunya l’any 2023. Fins llavors els EUA, la Xina, Gran Bretanya i el Japó havien protagonitzat una cursa desaforada per la Intel·ligència Artificial (IA) general, molt similar a la cursa espacial dels 60, on només compta arribar primer. Tot apuntava a que alguna d’aquestes superpotències arribaria a desenvolupar un sistema capaç d’aprendre i d’aplicar la seva intel·ligència a qualsevol camp del coneixement. No va ser així. El 2018, a Catalunya, una conjunció d’inversions, decisions estratègiques, polítiques i filosòfiques van canviar la història per sempre.

Un conglomerat format per petites i mitjanes empreses de matriu catalana, multinacionals establertes a Catalunya i el Govern de la República Catalana va aconseguir ser el primer en desenvolupar una Intel·ligència Artificial (IA) de caràcter general. La clau de volta va ser l’objectiu final de l’R+D+i. Mentre que l’objectiu de les grans potències era desenvolupar una IA per augmentar la productivitat de les empreses, l’enfocament de la IA catalana es va basar en el Torrisme. El Torrisme és una filosofia de vida desenvolupada pel filòsof Francesc Pujols (Barcelona, 1882 - Martorell, 1962) basada en passar el dia de la millor manera i el més còmode possible, això sí interessant-se a bastament per la cultura general essent curiós de mena.

El resultat va ser exponencial i empreses i institucions es va decantar majoritàriament per l’adopció de la IA bon vivant àvida de tot tipus cultura general. Catalunya havia desenvolupat un sistema d’IA general basat enfocat al coneixement i no a la producció. Aquest lideratge tecnològic i filosòfic va portar la República Catalana a un lideratge econòmic, polític i de valors creant un cercle virtuós d’atracció de talent i d’inversió. Va ser la tecnologia basada en el Torrisme que va crear la República i no a l’inrevés. A l’any 2020 la pregunta de què es va proclamar el 2017 ja només tenia sentit des d’un punt de vista Torrista. El vaticini de Francesc Pujols que els catalans un dia ho tindríem tot pagat s’havia fet realitat gràcies a la tecnologia i a la filosofia.

Aquest article és el resultat d’unes quantes idees que he dictat a la Siri 9000 mentre vaig cap a casa amb el meu PTV. Ara ja sóc a l’alçada de la base espacial de Cassà de la Selva i li dic que em posi Jurassic World Origins: Noah’s Ark. El paisatge del 2028 que m’envolta es fon amb el que hi havia fa 65 milions d’anys. A les finestres del PTV ja no hi veig carreteres, molins eòlics ni plaques solars, hi veig ara boscos, llacs i dinosaures.

Més informació
Les ‘fake news’ de sempre
Com abandonar (la secta) Apple sense morir en l'intent
Robots sexuals
Avui et destaquem
El més llegit