Greta, la noia que va baixar del núvol

Tothom pendent de l'arribada en vaixell de la Greta Thunberg a Lisboa i de la seva presència a la Cimera del Clima 2019 "coneguda-anteriorment-com-de-Xile" i que ara és a Madrid. Si jutgem per les crítiques furibundes que rep dels opinadors dels diaris nacionalistes espanyols, en general homes blancs amb problemes de bufeta, sembla que estar fent bé la seva feina. Per un columnista que només influeix a la seva parròquia de Twitter ha de ser fotut veure com una adolescent amb quatre cartells i unes quantes fotos a les xarxes socials és capaç d'influir en l'agenda global. Com deia l'admirat Ramon Barnils "està bé que parlin de tu encara que sigui bé". Si encaixeu amb el perfil descrit, sapigueu que teniu un telèfon de l'esperança.

L'altra gran fita de na Greta és la de fer arribar el debat al futur. De sobte a cada casa hi han aparegut uns quants activistes del clima en forma de preadolescents i joves que han vist en la noia de les trenes la companya amb qui els agradaria seure, que podria ser al seu grup de Whatsapp o a qui podrien seguir a Instagram. N'han compartit vídeos, fet mems, comentat fotos i li han fet incomptables m'agrada. El Capità Amèrica, Spiderman i els pares són a Netflix; la Greta i ells són a YouTube i a Instagram. En aquest sentit he vist coses que vosaltres humans no creuríeu mai de la vida. He vist fills preadolescents de membres de consells de direcció d'empreses energètiques de Madrit (concepte, en el sentit d'Iu Forn) esbroncant els seus pares perquè l'empresa no està prou compromesa en la lluita contra l'emergència climàtica i perquè els interessos que representen van contra els del planeta.

"El Capità Amèrica, Spiderman i els pares són a Netflix; la Greta i ells són a YouTube i a Instagram"

La tercera gran contribució a la humanitat de la Greta és producte de la intel·ligència col·lectiva d'internet; un exemple de co-creació global on el resultat és més gran que la suma de les parts. Del seu impactant discurs a la Cimera del Clima de les Nacions Unides celebrada a Nova York el setembre d'aquest any, en va quedar una afirmació que resum en tres paraules (quatre en anglès) l'emergència climàtica: "Aquí i ara" ("Right here, right now" en l'original). Curiosament aquestes paraules són el títol d'una obra mestra de la música electrònica: el tema "Right Here, Right Now" de Fatboy Slim (l'alter ego del músic i productor britànic Norman Cook, qui fou bateria dels Housemartins). Doncs bé, al membre del grup d'electrònica sud-africà The Kifness, David Scott, li va faltar temps per remesclar el discurs de la jove activista amb el tema de Fatboy Slim i el va publicar al seu compte d'Instagram. El vídeo té avui més de 110 milions de visualitzacions. La següent notícia ja és la del vídeo de l'èxtasi col·lectiu al festival de música electrònica de Gateshead al Regne Unit amb tota la gent recitant el discurs de la Greta mentre el Fatboy Slim punxava la remescla de Scott en directe. El poder de la paraula i de l'electrònica. A favor.

Més informació
La fisicalització de l'horror
Tor: 25 episodis, un podcast i molta ràdio
El quantified-self i les bones intencions de Google
Avui et destaquem
El més llegit