Roomba: A New Hope

Trump és un mentider maleducat i Biden ha guanyat el debat. Aquest seria el titular del primer debat per a les presidencials nord-americanes. Si el vau veure en directe ja ho sabíeu. Si n’heu llegit alguna crònica o j’heu seguit Twitter potser no. Ho dic perquè molts analistes, personalitats, famosets i usuaris anònims s’han posat la capa d’Equidisman i han manifestat públicament que el debat era poca cosa més que dos hòmens grans barallant-se. A excepció feta que el titular ja hagués sortit als Simpson —recordeu que també van predir que Trump seria president—, no fa gràcia perquè no és cert; Trump va rebentar el debat amb les seves interrupcions, les seves mentides i el seu to de fatxenda de pati de primària.

Li he de reconèixer, això sí, que fos prou hàbil des del minut zero de convertir un debat televisiu en el seu compte de Twitter, que és on se sent còmode. Amb un to directe, amb missatges curts i una apel·lació constant a l’estomac (a vegades a la freixura i tot), combinava a parts iguals acusacions, insults, mentides i auto-fel·lacions sense solució de continuïtat. L’orgia va ser tal que en més d’una ocasió va interrompre la pregunta del moderador, en altres va entrar a debatre-hi i va acabar desqualificant-lo, a ell i tota la classe periodística. I això que era de Fox News!

"Trump va ser prou hàbil des del minut zero de convertir un debat televisiu en el seu compte de Twitter, que és on se sent còmode"

Si el debat s’hagués quedat en un fil de Twitter o en una sèrie de tuits de rèplica contra rèplica, encara. Ni això. Els missatges curts d’ambdós candidats semblaven pensats per a que ressonessin en llurs respectives cambres de ressonància; sense punts de contacte i amb constants atacs ad hominem. Biden va provar d’argumentar però les interrupcions constants en forma de tuit de troll anònim de Trump li ho van fer impossible.

La magnitud de la tragèdia la il·lustra el fet que el tuit de la nit sortís ben d’hora, al cap de només 15 minuts de debat, quan Biden després d’interrupció sobre interrupció, li va etzibar un “Will you shut up, man?” (vols fer el favor de callar?) que li va sortir del fetge i que a les xarxes socials encara ressona ara. Twitter va fer la seva màgia i al cap de no res ja hi havia samarretes, tasses, gorres i tot tipus de marxandatge amb la cara del Trump amb la frase de Biden a sobre.

El “man” no és anecdòtic. El tracte inicial respectiu de “Mr. President” i de “Mr. Vicepresident” va durar ben poc; de seguida es va passar al “Joe” per part de Trump i “man” per part de Biden. De fet la primera frase del debat la diu Biden només entrar al plató i és: “How are you doing, man” (Què, com va?). Un altre “man” que potser ha passat més desapercebut és el “Keep yapping man!” (continua bordant, home!) que Biden deixà anar a Trump amb motiu de l’enèsima interrupció.

La feina dels spin doctors (assessors polítics, de l’anglès “spin”, girar) també es va fer notar en múltiples ocasions amb dades, jocs de paraules i facècies fets per a brillar a Twitter. Una prova va ser en el tema dels 750 dòlars pagats en impostos el 2017, notícia que publicava oportunament el NYT dilluns. Trump es va defensar dient literalment “jo no vull pagar impostos, si tenim aquests privilegis és per que l’administració de la que vostè en formava part ens ho va permetre”. Un president dels EUA dient que no vol pagar impostos. Entesos.

L’altre spin es va produir en parlar de la Covid-19 i la nefasta gestió de l’administració Trump amb més de 200.000 morts. Trump va ser ràpid i va treure la gestió de l’administració Obama de la grip porcina N1H1 del 2009. El problema és que Biden la portava preparada i li va girar l’argument amb dades: “En van morir 14.000, no 200.000”. Trump sense possibilitat de falsejar-les va recórrer a la tàctica Rijkaard de “y-si-mi-abuela-tuviera-ruedas-seria-una-bicicleta”, va respondre: “Tu hauries perdut més gent”.

El que em va fer més gràcia, bo i que previsible, va ser un màriusserrià “From ‘The Art of the Deal’ to ‘The Art of Steal’” (de “L’art de negociar” a “L’art de robar”) que Biden va etzibar a Trump lligant el seu llibre d’autoajuda empresarial i la seva evasió d’impostos.

Biden, més somrient, mirant sovint a càmera i adreçant-se la gent va provar d’argumentar i debatre una i altra volta enfront d’un Trump maleducat, mentider i fatxenda. L’actitud dels dos candidats la resumia l’usuari @aparnapkin a Twitter en una imatge inquietant: “És el debat entre una piconadora sense conductor i una Roomba encallada en un racó”; i el resultat final l’actor Mark Hamill en un vídeo encara més inquietant “El debat és la pitjor cosa que he vist mai i això que jo vaig ser a l’Especial de Nadal de La Guerra de les Galàxies”. Mireu-lo.

Més informació
Algorismes racistes
Per què els bacteris no pensen i Bach sí
El dilema del dilema social
Avui et destaquem
El més llegit