El feminisme també és cosa dels homes

Pensar és un acte íntim i personal, repensar és col·lectiu. Repensem quan plantegem les nostres raons i arguments, els nostres dubtes i contradiccions...  i les posem a debat per créixer, per enriquir-les i per evolucionar. I això és el que he fet amb un grup de 12 homes d’edats, professions, estudis i orígens molt diferents. He convidat a la mateixa taula homes de tres generacions diferents i que per estudis, professió, educació i vides tenen una opinió que em sembla rellevant sobre l’actualitat i la societat. Hem parlat sobre feminisme. Què és ser feminista avui i si creuen que ho estem fent bé o com podem fer-ho millor. També hem parlat de si ELLS s’ho creuen de veritat o és només un tema de moda, de corrent i d’agafar-te a l'onada que en cada moment marca tendència i et fa ser més Cool.

El feminisme de 12 homes

He constatat que l’educació és la base del que serem quan siguem adults, que el que vivim i veiem a casa marca moltíssim i que sobretot l’home es troba a la part avantatjada i guanyadora i molts cops no n’és conscient. Quan provoquem el debat és meravellós com –l’home- se n’adona i reconeix amb una valentia i humilitat espatarrant que és molt còmode ser home (i masclista) i que venim d’un relat hegemònic i que cal trencar-lo. Cal dir, van comentar alguns... encara que penso que no, també sóc masclista perquè perpetuo certes injustícies, perquè ja m’està bé on estic i perquè és més còmode la meva situació que la vostra.

"ELLS volen i estan convençuts que el feminisme és irreversible"

Fem junts la revolució, anem al feminisme en positiu. -ELLS volen i estan convençuts que és un moviment irreversible, que això només pot anar endavant i que no podem parar. Amb amabilitat, sense lluita ni atac ni agressió, però si amb fermesa, amb intenció i amb direcció. Amb estratègia i objectius clars, mesurables.

El paper de les dones

Cal que incorporem a la dona en tots els àmbits, amb respecte, paritat i ens correspon trencar aquesta dinàmica “avantatjosa” on pel simple fet de sempre haver-ho fet així d’una manera orgànica ja es normalitzarà... Mentida. Només canviant decisions canviarem la dinàmica i els resultats. Hem de forçar noves realitats per tenir nous futurs. Com podrien ser les quotes. La maternitat va ser un tema polèmic perquè se la penalitza i recau sobre la mare. Però, sense dones no creix la societat i per tant, hem de replantejar com fer-ho conviure.

El feminisme des dels homes. jpg

Mapa de paraules sobre el feminisme vist des dels homes. | Gemma Cernuda

Ells han insistit molt en no parlar justament d'Elles i Ells, hem de parlar de nosaltres perquè no volen fer dos bàndols, no volen que ens enfrontem perquè estan cansats de l’atac i de sentir-se amenaçats. Estan en deute amb ELLES, volen formar part d’aquesta nova corrent, revolució i evolució; volen repensar el feminisme amb nosaltres. Fins i tot se’n senten de feministes, però en positiu, i amb molta cura de què és i què no és part d’aquesta revolució. Perquè tot no hi pot cabre al sac del feminisme i això ens té a tots i a totes una mica despistats.

Van estar relaxats, lúcids i contents de formar part d’aquesta conversa que fins ara els ha tingut exclosos. Parafrasejant un dels comensals i contertulians, “hem de passar el tema del subconscient al conscient i de minories a la majoria”. ELLS, vosaltres, sabeu que estem en un canvi i evolució irreversible i voleu en primera persona ser protagonistes d’aquest canvi en positiu fent coses cada dia per ELLES, per nosaltres.

Més informació
Rethinking Feminism II: 20 anys en femení de bon matí
Les noies que revolucionen es diuen WomenZ
"La meritocràcia falta quan s'ha d'arribar a l'alta direcció"
Està de moda ser feminista?
Avui et destaquem
El més llegit