La geopolítica dels fills

Parlava la setmana passada de la geopolítica dels fils, la que dicten els cables soterranis d’internet que connecten el món. Venia a tomb arran de l’anunci de l’obertura de la Barcelona Cable Landing Station a Sant Adrià del Besòs i la importància d’estar connectat amb el món. El món s’entén amb les connexions submarines: la gran connectivitat dels EUA o la del Regne Unit, la poca connectivitat de Rússia amb tercers països o la nul·la connectivitat entre Sud-amèrica i Austràlia expliquen moltes coses del món en què vivim. En un mapa de cables submarins s’hi veuen tots els balanços de poder.

Trec el tema perquè el flamant nomenament de Rishi Sunak com a cap dels conservadors britànics i per extensió Primer Ministre de Gran Bretanya hi té a veure per molts motius.

Primer per l’origen indi de Sunak. Els seus avis per part de pare havien emigrat del Punjab, llavors una colònia de l’imperi britànic, a Kènia, una altra colònia. El seu pare va néixer a Kenya i la seva mare a Tanganika. Curiosament, el cable SEACOM/Tata TGN-Eurasia connecta l'Índia amb Kènia i Tanzània. A la dècada del 1960 van emigrar a Southampton, al Regne Unit, on l’any 1980 van tenir un bonic nen a qui van posar Rishi. Kènia, Tanzània i el Regne Unit estan units pel cable 2 Africa que va arribar dimarts a Sant Adrià del Besòs.

En un mapa de cables submarins s’hi veuen tots els balanços de poder

Aquest origen indi de l’ara Primer Ministre britànic és motiu d’orgull a l'Índia on la premsa nacionalista veu en el fet que un descendent de la colònia mani a la metròpoli una mena de justícia divina. El diari Dainik Bhaskar titulava Un altre regal de Divali a la nació, l’originari de l'Índia Rishi manarà els blancs (Divali és una festivitat religiosa que s’escau a finals d’octubre).

En aquest orgull s’hi barregen nacionalisme, religió i casta, no és nou. Vam veure reaccions similars quan Satya Nadella va succeir Steve Ballmer com a CEO de Microsoft; quan Sundar Pichai va succeir Larry Page com a CEO de Google; quan Kamala Harris —de mare índia— va arribar a la vicepresidència dels EUA o quan Parag Agrawal va arribar a CEO de Twitter després de Jack Dorsey. Adobe, Cognizant, NetApp, IBM, Mastercard… la llista de CEOs d’origen indi en empreses de tecnologia als EUA és interminable. Els famosos altaveus Bose porten el cognom del seu fundador Amar Gopal Bose, que va fundar l’empresa el 1964.

Casualment, un altre CEO indi d’èxit és Narayana Murthy, el multimilionari CEO de la segona tecnològica més gran de l'Índia Infosys i sogre del PM Rishi Sunak. Mirthy va fundar l’empresa el 1981 i avui és una de les joies de la corona ;) de l'Índia; el 2021 Infosys va arribar als 100.000 milions de dòlars de valor de mercat. Segurament heu utilitzat els seus serveis sense saber-ho, ja que empreses o institucions de tot el món l’hi subcontracten els serveis de computació o treballen al seu núvol.

La llista de CEOs d’origen indi en empreses de tecnologia als EUA és interminable

L’educació explicaria aquesta sobrerepresentació de directius d’origen indi a llocs de responsabilitat, especialment en l’àmbit de la tecnologia (L’educació?, Quin misteri, oi?). A la Índia, l’educació superior té molt de prestigi, a diferència dels EUA on cada cop està més desprestigiada a causa del trumpisme sociològic. Els immigrants qualificats que arribaven als EUA les dècades del 1960 i 1970, a banda d’haver completat anys molt exigents d’estudi al seu país, tenien l’experiència que els donava el fet d'haver de sobreviure a l’altra punta de món en una cultura que els era estranya. A banda, l’avantatge competitiu d’haver crescut en un entorn tan divers com el subcontinent indi els donava els recursos per treballar en un món globalitzat.

Rajiv L. Gupta el CEO d’Apriv, una empresa de recanvis americana-irlandesa ho explicava així al seu capítol del llibre Kamala Harris and the Rise of Indian Americans: “Els executius de primera generació vam créixer a l'Índia en un entorn multicultural de diferents races, religions i entorns socials. El patrimoni, la cultura, les normes socials, els valors ètics i els sistemes de creences estan associats amb el subcontinent indi. És una amalgama de diverses cultures i ha estat influenciada per una història que es remunta a la civilització de la vall de l'Indus”.

Però el PM Rishi Sunak, tot i que és de cultura i tradicions índies, és nascut al Regne Unit i acumula un altre tipus de valors de caràcter menys espiritual, derivats de la seva carrera professional —va ser analista de Goldman Sachs— i de la fortuna de la seva dona via la participació que té a Infosys; més de 800 milions d’euros, el que el converteix en el primer ministre més ric del món. En el seu cas convergeixen la geopolítica dels fils i la geopolítica dels fills.

Més informació
La geopolítica dels fils
Twitter, la Xina i internet dins internet
Han d’entrar els robots a casa?
Avui et destaquem
El més llegit