Es pot finançar la sostenibilitat?

Aquests dies en què s'ha celebrat la Cimera del Clima s'ha parlat molt del "postureig" empresarial entorn de la sostenibilitat. Però val la pena mirar més enllà. Sigui perquè toca o perquè entre els valors de les empreses està la responsabilitat, el cert és que cada vegada més s'estan aplicant criteris per minimitzar l'impacte de l'activitat econòmica en el medi ambient. Així que d'entrada estaria bé que els arbres no ens impedissin veure el bosc.

Però, es pot finançar el medi ambient? És frívol tan sols el fet de preguntar-nos-ho? La pregunta és important i positiva, plantejar-se aquest tipus de qüestions ajuden al desenvolupament sostenible. I efectivament, en certa manera el medi ambient -o més ben dit- la seva preservació, és finançable. Perquè en definitiva tots com a individus tenim certa responsabilitat a través de les decisions de compra i d'inversió que assumim, i les empreses a través de les seves accions de Responsabilitat Social Corporativa en pro de la sostenibilitat.

"En certa manera el medi ambient -o més ben dit- la seva preservació, és finançable"

El canvi climàtic està provocant inundacions, desertificacions, augment del nivell del mar o la desaparició de les barreres de corall, i tot plegat té un impacte directe en els models productius de les empreses i provocarà moviment migratoris redefinint on viu la gent. Per tant, o s'apliquen mesures o les conseqüències a mitjà termini seran ben visibles.

En aquest sentit, les entitats financeres juguem un paper clau. L'aposta decidida per la inversió socialment responsable és la clau que permetrà canvis reals, no entre el sector, sinó en la resta del teixit empresarial. El fet de comptar amb plans de pensions o fons d'inversió ISR suposa promoure les inversions en empreses que apliquen criteris de sostenibilitat -com la descarbonització o aplicació dels ODS (Objectius de desenvolupament Sostenible)- o de bon govern, per tant, és una manera de fomentar aquest tipus de bones pràctiques. De fet, les organitzacions estan integrant cada vegada més el risc climàtic en les seves anàlisis, en gran part, gràcies a una major consciència però també perquè s'ha observat com la rendibilitat no està renyida amb la sostenibilitat.

"La RSC es va utilitzar equivocadament com a greenwashing però en l'actualitat la sostenibilitat ha arribat per a integrar-se en les estratègies les organitzacions i, qui no ho integri, desapareixerà"

La nova regulació sobre informació no financera, que el 2021 obligarà totes les empreses a publicar les seves memòries no financeres, ajudarà també que el conjunt de les organitzacions treballin en aquest àmbit i ajudarà també a definir les carteres d'inversió ISR i, com a conseqüència, a augmentar el finançament a la sostenibilitat de les empreses. Perquè si bé fa uns anys la RSC es va utilitzar equivocadament i en alguns casos com a eina de màrqueting -o el que darrerament s'anomena greenwashing- en l'actualitat la sostenibilitat ha arribat per a integrar-se en les estratègies i fulls de ruta de les organitzacions i, qui no ho integri, en el mitjà termini té el risc de desaparèixer, perquè la societat està cada vegada més conscienciada de la importància de preservar el medi ambient i demana productes i serveis responsables, apostant per empreses sostenibles. I el paper que jugaran aquí les generacions futures serà encara més gran, amb uns consumidors més informats i més conscienciats que no s'acontentaran amb accions que maquillin la realitat, sinó que exigiran solucions reals i tangibles als problemes mediambientals.

Totes aquestes mesures són un revulsiu per a aquelles empreses que encara ara no han començat a aplicar mesures realment efectives per a mitigar el seu impacte i, com a conseqüència, a promoure la descarbonització de l'economia. I el sector financer tindrà un paper clau en aquest canvi de model. Ara només queda que la regulació estableixi les condicions que permetin dur a terme aquesta transició amb la rapidesa més gran possible.

Més informació
Plàstic o fusta? El sector del joguet també busca la sostenibilitat
La Zona de Baixes Emissions, una mesura per la sostenibilitat i la salut pública
Economia digital i sostenibilitat
Avui et destaquem
El més llegit