Vol directe al sud-est asiàtic

L’alentiment de l’economia internacional, els canvis geopolítics i l’aparició de sectors en transformació cap a nous models de negoci s’han convertit en reptes per Europa i per al teixit productiu. La pròpia Comissió Europea presentava fa poc les seves previsions econòmiques i admetia un creixement econòmic més moderat causat en part pels conflictes comercials i aranzelaris o l’escenari que pugui presentar-se finalment amb el Brexit. De fet, ara fa un mes que el govern dels Estats Units va activar un seguit d’aranzels a diversos productes de la Unió Europa que a Catalunya afecten sobretot sectors com l’oli, la carn de porc i el vi.

Per a les empreses catalanes la solució no ha de passar per renunciar a aquests països. En cap cas. En primer lloc cal consolidar exportacions d’alt valor afegit. És a dir, vendre a l’estranger productes que no juguin a la lliga del cost, sinó de la qualitat, fet que permetrà més flexibilitat per adaptar-se a aquests canvis. I en segon lloc, per la diversificació. És clau comptar amb mercats alternatius dins de l’estratègia comercial internacional de l’empresa per no dependre de la situació econòmica puntual de certs països, no limitar-se al mercat intern i compensar l’estacionalitat del producte en el mercat global. Aquestes dues estratègies, bàsiques i evidents en qualsevol pla d’internacionalització, es traduiran en més rendibilitat, la optimització de processos, una cartera de clients més àmplia, una reducció de riscos i una rebaixa de costos al generar economies d’escala.

"La CE ha tancat acords de lliure comerç amb Singapur, un país petit però molt obert a l'exterior i la principal porta d'entrada al sud-est asiàtic"

Aquesta adaptació a les realitats geopolítiques internacionals també passa per aprofitar oportunitats. En aquest sentit, en pocs mesos la Comissió Europea ha tancat acords de lliure comerç amb el Japó i Vietnam. I ara també és el cas de Singapur. És un país petit -de 700 km2 i una població de 5,6 milions de persones- però és la principal porta d’entrada al sud-est asiàtic. Molt obert a l’exterior, s’ha convertit en el centre logístic de l’Àsia i en un dels països del món on és més fàcil fer-hi negocis.

I a partir d’ara encara serà més fàcil. El nou acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Singapur té per objectiu facilitar encara més les relacions comercials entre ambdós territoris. A diferència d’altres acords de naturalesa similar, en aquest cas el principal efecte no serà una rebaixa aranzelària. De fet, són pocs els productes europeus que encara es topaven amb barreres aranzelàries per entrar a Singapur. Si bé aquest acord preveu eliminar les taxes que encara són vigents de manera esglaonada al llarg dels propers cinc anys, el principal avantatge que oferirà serà el reforç de la cooperació entre ambdós territoris per simplificar i homologar procediments i normativa. Aquest nou acord de lliure comerç és especialment rellevant per a les pimes, que conformen el gruix del teixit empresarial català i que es trobaran amb una simplificació de processos d’entrada a Singapur.

"Aquest nou acord de lliure comerç és especialment rellevant per a les pimes, que conformen el gruix del teixit empresarial català"

Així, Singapur elimina barreres que fins ara dificultaven l’entrada de productes europeus. Per exemple, el país reconeix a partir d’ara estàndards de seguretat aplicats als vehicles i als components d’automoció o sobre productes electrònics. En la mateixa línia, sota l’acord se simplifiquen i acceleren els procediments a les duanes i es contempla l’establiment de requisits tècnics compatibles amb les mesures europees, disminuint la necessitat d’adaptar-los específicament per al mercat singapurès.

L’acord també preveu facilitats per a l’entrada de serveis d’empreses europees, com és el cas de les telecomunicacions, les TIC o els mediambientals. Al mateix temps, la nova normativa contempla reconeixements pel que fa a les qualificacions i la formació de certes professions que compten amb regulacions específiques, com els advocats o els enginyers. Tot això al mateix temps que s’enforteix la protecció dels drets laborals dels professionals estrangers i que s’aposta fermament per les polítiques sostenibles i l’impuls de les energies renovables.

Actualment més de 1.600 empreses catalanes exporten a Singapur. De fet, l’any 1990 Acció va obrir una Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions en aquest país, que ara es posa a disposició de totes les empreses catalanes per oferir suport des del terreny i donar a conèixer totes les oportunitats que els ofereix aquest mercat, especialment a partir de l’entrada en vigor d’aquest nou acord que impulsarà, encara més, l’expansió de l’empresa catalana a Singapur. És un vol directe al sud-est asiàtic.

Més informació
Vendre a 10.000 kilòmetres per créixer aquí
Avui et destaquem
El més llegit