La fórmula per intentar ser un bon professional

Moltes vegades m’han demanat col·laboracions, per exemple, en el programa Escola i Empresa de Femcat o explicant la meva trajectòria professional a tots els alumnes d’últim curs de la Universitat Pompeu Fabra. Bàsicament, l’objectiu és explicar quines són les que crec han estat les claus de la meva trajectòria o com a mínim m’han permès arribar fins aquí. Penso que és un bon moment per compartir-les i potser us ajuden pels propòsits del 2024 des d’una perspectiva professional, jo li dic generar la teva fórmula.

Cadascú de nosaltres haurem d’analitzar i generar una determinada fórmula i en tot cas treballar aquells elements que pensem que haurien de tenir més pes i també tenir en compte les mancances. Jo utilitzo una fórmula bàsica, extreta mirant enrere en la meva trajectòria professional. Aquí la teniu i analitzarem cadascuna de les variables.

La fórmula de Jordi Marin | Cedida
La fórmula de Jordi Marin | Cedida

Comencem per la X, és la x de xarxa. Dins té molts elements. Xarxa és networking i serà vital per la teva vida professional, principalment a l'hora de generar espais de relació amb altres professionals, tant del teu propi sector com d’altres que t’obriran infinitat d’oportunitats. Per mi, xarxa també és col·laboració i gestió d’ecosistemes. En un món tan complex i accelerat es fa molt difícil gestionar, des d’una perspectiva professional, una empresa, una unitat, una organització o un projecte sense comptar amb una àmplia xarxa de col·laboracions, un equip multidisciplinari i generant ecosistemes que puguin abordar-ho.

"Ens cal informar-nos i formar-nos al llarg de la nostra vida"

Després tenim 5C. La primera és coneixement. En general, tots estarem d’acord que en aquesta nova societat el coneixement és bàsic i des de la meva perspectiva professional, el coneixement enfocat, dirigit, específic d’allò a què ens dediquem o ens volem dedicar. Ens cal informar-nos i formar-nos al llarg de la nostra vida. Aprendre del nostre entorn, dels professionals que ens envolten i anar acumulant coneixement i experiència. A la vegada cal saber gestionar aquest coneixement, perquè serà un dels capitals cabdals.

Més info: Per un nou model de desenvolupament econòmic i territorial a Catalunya

La segona i la tercera són la de constància i el compromís. Crec que van molt lligades. Si alguna cosa he après al llarg de la meva vida professional és que la constància i el compromís amb què fas les coses són valors fonamentals. Cal perseguir els teus objectius de manera constant i compromesa, creient amb el què fas, fixant el rumb i navegant, però sense oblidar que cal posar tot l’esforç necessari.

La quarta C és la de la confiança. Podríem parlar de confiança personal en un mateix, que també, però aquí vull fer molt incís en la confiança que generem com a professionals. Això inclou la capacitat de complir les promeses i expectatives dels clients, així com de mantenir la confidencialitat i la privacitat de la informació dels clients. La confiança professional és important per establir relacions positives i duradores amb els clients i altres professionals. És el que fa que tots ells tornin a confiar en tu i generis noves oportunitats en el mercat. És el que fa que el teu prestigi professional augmenti.

La cinquena i última C és la de compliance. Terme tan de moda en moltes empreses avui, però que va relacionat amb valors tan arrelats com fer bé les coses. Amb honestedat, claredat, transparència i d’acord amb els marcs que ens hem donat. Formaria també part dels elements que generen confiança, que abans esmentaven. No val aconseguir objectius i resultats a qualsevol preu, ho hem de fer jugant net i d’acord amb aquelles regles que tant la nostra empresa, el nostre entorn i el nostre mercat accepten com a correctes.

"La il·lusió pot ser una font de motivació i energia espectacular per assolir els teus objectius i realitzar els teus somnis"

Arribem al final de la meva fórmula, amb les 2iinnovació i il·lusió. Innovació com a cultura, com a gestió, com a capacitat de donar noves respostes i solucions a nous problemes i reptes. Ha de ser una constant en la nostra vida professional, el que se’ns valora com a professionals és aquesta capacitat. Aquells que són capaços d’innovar amb resultats són moltes vegades els professionals més buscats. I l'última, i és per mi molt important, ens cal il·lusió, ens cal entusiasme, engrescar-nos i il·lusionar-nos amb allò que fem, amb allò que volem fer i aconseguir amb l’impacte que tindrà no solament per nosaltres sinó per la nostra organització, pel nostre entorn, pels nostres clients i el nostre mercat.

Més info: La intel·ligència artificial i el seu impacte a Catalunya

La il·lusió pot ser una font de motivació i energia espectacular per assolir els teus objectius i realitzar els teus somnis en el camp personal, empresarial o professional. Cadascun hem de trobar la nostra fórmula, segur que m’he deixat molts aspectes, però també segur que aquests formen part d’aquest còctel necessari que com a professional m’han permès arribar fins aquí i estar en el camí de ser millor professional. Segur que cada fórmula és molt personal i tots haureu d’anar afegint variables a la vostra fórmula, i algunes potser elevant-les a la potència. També en cada moment professional la combinació pot ser específica. Ara, a principis d'aquest any 2024, pot ser un bon moment per fer-ne revisió i per incorporar els consells dins dels propòsits del nou any.

Més informació
La transferència de tecnologia i coneixement a les empreses, un repte de país
La manca de talent al sector TIC, una realitat que cal abordar
Ciutats intel·ligents, ciutats de futur i una oportunitat per a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit