La bombolla emprenedora

Les bombolles han marcat la meva vida professional: primer va ser la bombolla d' Internet, que vaig viure treballant a Terra, després va venir la bombolla immobiliària i financera, que encara estic vivint des d'una entitat financera, i ara també estem immersos de ple en una bombolla d'emprenedoria, que també estic vivint de prop degut a que les meves responsabilitats impliquen desenvolupar projectes per promoure l'emprenedoria i el creixement i la internacionalització de petites empreses de base tecnològica.

Hi ha molts recursos a disposició dels emprenedors i, en els propers anys, veurem com n'hi haurà encara més i com la bombolla s'inflarà i s'inflarà. Els emprenedors estan de moda. Per fi, els emprenedors no són una rara avis dins la nostra societat i són un model a seguir. Això és molt positiu però el perill enmig d'una bombolla és diferenciar el gra de la palla: els vertaders emprenedors dels falsos, dels que s'aprofiten d'aquesta conjuntura per construir-se una imatge d'emprenedors quan en realitat no ho són: no creen llocs de treball ni pretenen desenvolupar iniciatives que creïn riquesa.

Les bombolles són bones però és important discernir el que en quedarà un cop es punxi. La bombolla d'Internet va crear molta riquesa i, sens dubte, va transformar el nostre món. És important analitzar el que en va quedar i el que la bombolla es va emportar un cop va punxar. La vida són cicles i és clau treure les conclusions pertinents del passat per no cometre les mateixes errades en el present.

L'emprenedoria és una actitud, una forma de pensar i d'actuar. I necessitem persones amb aquesta actitud no només que creïn la seva pròpia iniciativa empresarial sinó que també les necessitem dins les grans empreses i a l'administració pública. Sí, a l'administració pública més que enlloc. El problema és que el sistema d'incentius que funciona a l'administració pública no està orientat a fomentar l'assumpció de riscos. Dins les grans empreses, les persones que han d'innovar i que han de transformar els models actuals s'anomenen intraprenedors i seran, juntament amb els emprenedors socials, figures clau de la nostra societat en el futur.

Benvingudes aquestes bombolles.

Avui et destaquem
El més llegit