Les empreses, com totes les organitzacions, tenen una realitat i una imatge. Aquesta s'utilitza, junt amb la imatge específica dels seus productes, en la relació amb els seus clients; i també, si és el cas, en relació als seus possibles inversors o finançadors. En la formació d'aquesta imatge intervenen elements numèrics i altres de tipus qualitatiu. Val la pena veure com s'estableix la relació entre uns i altres, i com va variant.
Ja fa temps que s'ha anat fent difícil l'acceptació per part dels receptors, de missatges simples que no tinguin un rigor suficient, ja que són rebutjats com a "pura propaganda". Una de les maneres d'afegir rigor és basar les afirmacions en dades numèriques d'estadístiques oficials. Una altra és acompanyar-ho amb dictàmens d'experts independents o d'organitzacions especialitzades que ho certifiquin.
Malauradament, aquesta segona ha sigut objecte de molta polèmica a causa de la sospita de manca d'independència. Només cal recordar el cas de les "agències de rating". Tot això, i sota el convenciment de què "el que no enganya són els números", ha multiplicat la publicació de resultats quantitatius. Crec que això és molt bo; però cal no ser esclau de segons quins números per dues raons.
Primer, per què cada vegada més la bona imatge d'una empresa depèn també d'elements que és difícil quantificar (relacions laborals internes, respecte pel medi ambient, relació amb l'entorn de proximitat...) i, per tant, cal fer esforços en aquests sentits, per oferir dades rigoroses, quantificades si es pot, o molt ben explicades, al respecte.
En segon lloc, i paradoxalment, les estadístiques rigoroses, però esbiaixades i mal analitzades, poden ser també un nou element d'ocultació de la realitat. Augmentar molt la xifra de concessió d'hipoteques, però sense explicar que ha estat a partir de disminuir temeràriament les exigències de solvència; millorar la penetració d'un mitjà amagant que ha estat a base disminuir el rigor de la informació, o explicar que s'han augmentat molt les vendes però sense dir que ha augmentat molt la morositat, són aquelles veritats a mitges que tant de mal fan.