5G: de la internet dels camells a la internet de les persones

01 de Març de 2018
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Futur és la paraula clau d’aquesta edició del Mobile World Congress, perquè ho diu el títol de l’edició —Creating a better future—, perquè parlar del futur sempre ven i perquè quan el present no és prou clar sempre il·lusiona més parlar de futur. I el 5G és el futur. No s’ha dit mai. De fet el 5G porta essent el futur des de fa uns anys. Comencem pel principi.

 

El 5G és la cinquena generació de tecnologia de comunicació sense fils de banda ampla. No és la cinquena generació de mòbils (que ho he llegit en algun diari), de fet el 5G els farà desaparèixer. Les característiques d’aquesta tecnologia la fan diferent de les anteriors generacions; els que en saben diuen que la fan revolucionària al nivell de la impremta, el vapor o l’electricitat. Parlem-ne. 

En primer lloc hi ha la velocitat. La velocitat de les comunicacions 5G permet xarxes 20 vegades més ràpides que les actuals. La segona és la immediatesa. Els baixos temps de latència de la tecnologia 5G fan que per primer cop la realitat digital i la física es puguin sincronitzar i el que passi en una afecti l’altra mentre passa, sense retards. La tercera és la capacitat. Un consum més baix i una capacitat més alta per a permetre més connexions d’objectes faran que tot el que es pugui connectar a la xarxa, que és tot, s’hi connecti.

 

Què vol dir tot això? Impremta, vapor, electricitat, 5G? Que la tecnologia que farà possible la 4a revolució industrial porti un 5 al davant no deixa de tenir la seva gràcia; deu ser allò de l’acceleració del canvi. I malgrat que ens equivocarem a l’hora d’imaginar el futur ho podem provar. 

"Que la tecnologia que farà possible la 4a revolució industrial porti un 5 al davant no deixa de tenir la seva gràcia" 

La velocitat i la immediatesa del 5G faran que desapareguin els conceptes de realitat augmentada, realitat virtual i en darrera instància de realitat, i puguem parlar directament de realitat sincronitzada. El que passi en la realitat física tindrà una traducció immediata en la digital i a l’inrevés. De sobte tot el coneixement i l’experiència humana estaran a disposició de tothom: un metge podrà operar a l’altra punta de món com si ho fes al seu quiròfan, viatjar per feina serà obsolet donat que podrem ‘estar’ on sigui quan vulguem i els cotxes sense conductor compartiran amb tota la resta coneixement del món i de les situacions de risc al moment. Tot passarà ara i aquí, a temps real.

Les altes capacitats de les xarxes 5G faran desaparèixer mòbils, ordinadors, tauletes i en general els dispositius amb els que ens connectem a la xarxa. Si tots els objectes estan sempre connectats (en marquetinià correcte direm always on) passarem de la 'internet de les coses' (recordeu que ara som a la internet de les noses) a la ‘Internet Gegant de les Coses’, que és només un nom comercial que comença a treure el cap per dir que tot serà un gran ordinador, l’ordinador Terra. I quan dic tot connectat vull dir tot. A la Mongòlia Interior, a la Xina, els pagesos tenen els camells connectats a internet gràcies a un collars que funcionen amb energia solar i reben alertes al mòbil si els camells surten del perímetre de pastura o si els en roben un. De moment el pla pilot ha fet estalviar cada família una mitjana de 6.000 euros. La internet dels camells sembla que funciona.

I posats a imaginar, res no ens impedeix pensar que els camells només són els primers d’una llarga llista de mamífers que s’aniran connectant, que ens anirem connectant. De fet nosaltres vam ser mòbils molt abans que no en fossin els ordinadors que portem a la butxaca. Ara només és qüestió que arribin la velocitat, la immediatesa i la capacitat suficients i el mòbil serem nosaltres; això serà la veritable internet de les persones. Fem-ho bé.