Integrar la diversitat de talent a l’empresa

La determinació i convicció dels directius és un factor clau d’èxit per a la integració a l’empresa de les persones amb diversitat funcional. L’experiència ens mostra que, a més d’aquesta determinació necessària, és també essencial el suport de les entitats d’acompanyament. Afortunadament, disposem d’entitats sòlides i fiables que fan una tasca molt valuosa en l’acompanyament al lloc de treball de les persones amb discapacitat i els donen tot el suport que requereixen, elles i també les empreses i els seus equips, per tal que la integració sigui un èxit.

 

 "Les entitats saben, com ningú, descobrir les qualitats de les persones i, en paraules d’un usuari, “trobar allò que les persones amb discapacitat podem fer millor que les que no en tenen”

Ho vam poder contrastar novament a la jornada que el passat 12 de juny vam co-organitzar amb la Fundació privada ALTEM, que enguany celebra el seu 50è aniversari. Els testimonis dels empresaris, les persones inserides i entitats d’acompanyament van mostrar els aspectes humans de la inserció. Les entitats saben, com ningú, descobrir les qualitats de les persones i, en paraules d’un usuari, “trobar allò que les persones amb discapacitat podem fer millor que les que no en tenen”.

Poder conèixer aquesta realitat i saber que altres empreses i directius, en condicions similars a les nostres, s’han plantejat uns objectius i els han aconseguit, té un enorme efecte en les persones. Ja fa uns anys, a FemCAT ens vam proposar contribuir a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, i vam considerar que la sensibilització a través de l’exemple era la millor manera de dur-ho a terme. Compartir èxits, fracassos, pors, assumpcions més o menys contrastades, és el que ens ha permès aprendre i passar a l’acció.

Més info: "FemCat és un 'lobby' que vol influir amb dades, no fem posicionaments polítics"

Cal posar remei a la baixa taxa d’ocupació al mercat laboral de les persones amb discapacitat reconeguda i en edat de treballar. Més que persones amb discapacitats, considerem que hi ha persones amb moltes capacitats diverses, i que aquestes capacitats o talents, s’han de poder expressar en plenitud. L’empresa és un entorn on aquest talent es pot desenvolupar, i quan es fa, es generen ambients de treball més col·laboratius. És el que destaquen els mateixos empresaris que ofereixen oportunitats a aquest col·lectiu: no només milloren la seva autoestima, sinó que contagien a tot l’equip creant dinàmiques positives i reforçant l’adhesió a la companyia.

"Si les empreses es consideren un reflex de la societat, haurien d’integrar persones amb talents i capacitats diverses"

A FemCAT entenem que l’empresa és societat i per tant, co-responsable del seu entorn. És més, si les empreses es consideren un reflex de la societat, haurien d’integrar persones amb talents i capacitats diverses. Sense pretendre caure en tòpics, en aquest cas de debò, voler és poder. Existeixen moltes eines a disposició per integrar a l’empresa la diversitat que ens envolta. Només cal la determinació de fer el pas: l’esforç es recompensa amb escreix.

Més informació
Elena Massot, nova presidenta de FemCat
Barcelona, capital europea del talent emprenedor
Avui et destaquem
El més llegit