Plataforma de Conselleres i Directives

La meritocràcia afavoreix el talent femení i l’accés de les dones als llocs de decisions. En canvi, el mètode de captació i d’amiguisme utilitzat tradicionalment per les empreses i pels poders econòmics i polítics perjudica el talent, la innovació i el progrés. La Plataforma de Conselleres i Directives de l’ODEE promou el talent femení d'acord amb la meritocràcia.

"El mètode de captació i d’amiguisme utilitzat per empreses i poders econòmics i polítics perjudica el talent, la innovació i el progrés"

La Laia es va asseure al meu despatx amb cara d’esgotada. Havíem parlat feia un parell d’anys i jo l’havia animada a no llençar la tovallola d’una carrera professional brillant, en una multinacional.

"Ara sí que ho deixo, Anna", em va dir amb la cara desencaixada, "la responsabilitat i les exigències a la feina, amb el meu fill, l’organització de la casa i de la família...No puc més!".

Jo l’escoltava amb atenció.

"El que més greu em sap", continuava la Laia, "és que vaig frenar l’arribada del segon fill perquè estava en plena carrera ascendent i, finalment, m’ha passat igual que a totes les meves amigues. Han ascendit per davant meu no un, dos companys, que s’han dedicat a estar presents sempre, ser imprescindibles i fer la gara-gara al cap."

Em va explicar que li havien tret l’àrea d’internacional malgrat parlar sis idiomes perquè als seus companys els era igual estar cinc o deu dies fora de casa. "Jo anava i venia. Em muntava agendes esgotadores de 15 i 16 hores per tornar de seguida. Viatjava a tot arreu i procurava estar el mínim de nits per poder veure el meu fill. Estalviava nits d’hotel, dietes, dinars i sopars. Però no ha servit de res."

Començava a veure com acabaria la conversa.

La Laia seguia: "Ho hem parlat amb el meu marit. Ell prefereix que ho deixi, que pugui estar amb els fills. Jo ja no puc més."

Com la Laia, hi ha una tercera part de dones professionals altament qualificades que abandonen les seves carreres perquè estan esgotades de tantes responsabilitats i de tanta càrrega a les seves espatlles. Algunes renuncien al segon fill, totes renuncien a tenir temps per elles i finalment, a una carrera professional brillant en el moment clau, entre els 40 i els 45 anys. En molts casos, veuen perillar la parella i, a més, a causa de la cultura patriarcal, tenen forts sentiments de culpabilitat.

"Com la Laia, hi ha una tercera part de dones professionals altament qualificades que abandonen les seves carreres perquè estan esgotades de tantes responsabilitats i de tanta càrrega a les seves espatlles"

Al cap de dos anys, la Laia va tornar al meu despatx i sí, s’havia refet del cansament i de la desesperació, però no trobava feina en el seu nivell de qualificació, ni adient a la seva carrera i projecció. Estava preocupada perquè no era independent econòmicament, havia perdut els contactes de la feina i també els de moltes amigues que feien una altra vida i altres horaris. A més, tenia l’autoestima baixa i, com que tenia més temps, el marit la responsabilitzava de totes les qüestions de cura de la família (casa, fills i avis).

L’Observatori Dona, Empresa i Economia ha treballat des de fa temps en la construcció d’una Plataforma de Conselleres i Directives oberta a tothom i única a la Unió Europea. La base és generar un mapa de competències de les dones que encaixi amb aquelles que necessita cada organització i, així, poder donar visibilitat al talent.

El procés és clar: consisteix a elaborar un currículum estructurat per competències, més enllà de les titulacions acadèmiques, on es demostren les capacitats i actituds que es tenen i que s’han desenvolupat al llarg de la vida professional, però també social i personal. Aquest currículum de competències serà validat després per la Cambra de Comerç.

Aquesta Plataforma en línia és també una xarxa de dones que comparteixen experiències i que es donen suport les unes a les altres; element clau en l’èxit professional i en el benestar personal.

"La Plataforma genera un mapa de competències per donar visibilitat al talent i és una xarxa de dones que comparteixen experiències" 

Les empreses que vulguin i que estiguin compromeses amb la Llei d’Igualtat, poden entrar a la plataforma i contactar amb les dones professionals amb talent demostrat per organitzar, gestionar pressupostos, administrar, comunicar, dirigir equips, marcar estratègies, innovar, entre altres.

Avui, podem dir que la Plataforma està funcionant per la Laia, i per més de 150 dones que s’han apoderat i han demostrat que tenen un gran talent. Moltes d’elles han aconseguit ser visibles i ser promocionades, i les empreses gaudeixen del Talent del Futur.

Només el 68% d’empreses catalanes compleixen la Llei d’Igualtat i això ha de ser passat. A través d’eines com la Plataforma de Conselleres i Directives de l’ODEE es dóna resposta a la voluntat de canvi per tal que les empreses integrin dones a la seva direcció i consells d’administració. Hem signat convenis de col·laboració amb grans empreses i amb entitats de referència com Barcelona Activa, per potenciar conjuntament el lideratge femení. 

Entra a la Plataforma de Conselleres i Directives (en línia) i demostra les competències que tens i que has desenvolupat en els anys de vida professional i privada. Entra a la Plataforma de Conselleres i Directives (en línia) i fes que la teva empresa tingui més talent, més valors i sigui més igualitària.

Més informació
Observatori Dona Empresa i Economia: eina de país
Anna Mercadé deixa l'Observatori Dona Empresa i Economia de la Cambra
Urgeix un canvi real
Avui et destaquem
El més llegit