El Mobile no va anar de mòbils

Ha acabat el Mobile World Congress 2023 amb uns resultats que han superat totes les previsions. Aquest Mobile ha tancat amb més de 88.000 assistents, xifra propera a les edicions anteriors a la covid-19. John Hoffman, CEO de la GSMA ha manifestat que "el MWC ha tornat en plena forma" i indica que "han fet més negocis que l'any 2019". El MWC 2023 ha tingut congressistes de 202 països, 2.400 exhibidors i més d'un miler de ponents i líders empresarials, 196 delegacions governamentals de 150 països, amb gairebé 70 ministres i més de 100 caps d'autoritats reguladores.

Els terminals mòbils continuen presents al Mobile, més sofisticats, plegables, de millor potència de procés o millors sistemes de captura amb sensors de 200 megapíxels. Els terminals eren l'origen del Mobile, ja que de fet, es va homenatjar a Martin Cooper, que va dissenyar i construir el primer telèfon mòbil l'any 1973 amb el famós "ladrillo" de la americana Motorola. Aquest Mobile no ha estat el congrés mundial dels mòbils. Ha estat el congrés del 5G, Reality +, Open Network, Industry 4.0, Fintech, i IA & Digital Everything.

Un dels punts més visitats va ser el "tren bala" de HyperloopTT, una càpsula de transport de passatgers a través d'un l'aerotaxi en tubs de buit a velocitats de 1.200 km/h amb una capacitat entre 28 i 58 persones. Els passatgers viatgen en un tub segellat al buit, que elimina la fricció amb l'aire i sobre un sistema magnètic. En aquesta edició del 4YFN, que ja no és el germà petit del Mobile, cada edició és més gran. De fet, s'han presentat 800 empreses, 375 ponents d'uns trenta països, un miler d'inversors i més de 250 sessions per mostrar els projectes de més de 150 startups de sectors diversos. Així com, una presència important de les incubadores de les universitats catalanes, de la banca i de les escoles de negoci, com la UPC,la UPF, la UB, ESADE, IQS o del Banc Sabadell.

Un dels punts més visitats va ser el "tren bala" de HyperloopTT, una càpsula de transport de passatgers a través d'un aerotaxi en tubs de buit a velocitats de 1.200 km/h amb una capacitat entre 28 i 58 persones

Les xifres del 4YFN, han superat, de molt, totes les previsions. En aquesta edició del Mobile s'ha produït un fet històric, que, s'ha divulgat poc, però estratègic pel sector i el mercat, l'aliança de les telcomunicacions vers les infraestructures. Les grans operadores han afirmat que és injust que inverteixin milers de milions d'euros a l'any per millorar les infraestructures per l'augment del trànsit, mentre uns quants proveïdors de continguts com Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Twitter, Youtube (Google) o Netflix utilitzen de forma massiva les infraestructures de xarxa sense contribuir al seu desenvolupament i s'emporten una part rellevant dels ingressos que genera les xarxes. Les telcos assumeixen el cost total de la xarxa, però un 60% dels ingressos se'ls emporten les big tech. És més, els operadors les consideren competidores. Els desplegaments del 5G i de fibra necessitaran unes inversions d’uns 300.000 milions.

Més info: Però, siguem sincers, què es fa de debò al Mobile World Congress?

L'estratègia de les telecos és que les plataformes paguin un peatge per l'ús de les infraestructures d'alta velocitat i esperen que la Comissió Europea plantegi un cànon per fer servir la xarxa. Thierry Breton, comissari europeu de mercat interior, ha assegurat en aquest Mobile que encara no té una decisió presa, però va manifestar el llançament d'una consulta oberta, on la Comissió Europea interrogarà a tots els actors implicats sobre com es pot garantir una "contribució justa" al desplegament de les noves xarxes d'internet de 5G i afrontar els canvis als models de negoci.

Breton ha manifestat que "el que estan discutint és quelcom molt més important que la baralla entre operadors i plataformes. Afirma que el que "estem fent és construir un mercat únic adaptat a l'economia digital", i "tots els agents del mercat que es beneficiïn de la transformació digital han d'assumir les seves responsabilitats socials i fer una contribució justa i proporcionada als béns, serveis i infraestructures públics, en benefici de tots els europeus". El final d'aquest procés coincidirà amb la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea per tirar endavant les possibles propostes en l'últim semestre de l'any.

Les plataformes digitals, la majoria americanes, no estan d'acord, ja que si "els europeus paguen als operadors de telecomunicacions per accedir a internet, no haurien de pagar una altra vegada pels serveis de streaming o emmagatzemament al núvol".

Les big tech també han de pagar

El debat sobre les infraestructures, el finançament i la seva regulació, han estat de nou a debat en aquest Mobile. Els presidents de les dotze grans operadores, varen reclamar en el Mobile, que els gegants d'internet d'Estats Units, les big tech, haurien de compartir el cost del desplegament de les xarxes.

Aquesta aliança, amb el nom de GSMA Open Gateway, estableix les bases per impulsar una evolució radical del sector digital a escala global. Aquesta iniciativa ha estat el gran anunci en el Mobile, una iniciativa que uneix les empreses de telecomunicacions, la indústria, les grans tecnològiques i els desenvolupadors digitals, en especial sobre les xarxes 5G.

Més info: La catarsi tecnològica del Mobile

Aquest anunci, obre les portes a la Comunitat Digital per crear i explotar noves aplicacions, així com a les mateixes companyies de telecomunicacions, per trobar nous models de negoci. La iniciativa permetrà un impuls tecnològic amb noves oportunitats pel progrés econòmic i social dels usuaris i comportarà una oportunitat perquè les telcos puguin rendibilitzar les grans inversions pel manteniment i modernització de les seves infraestructures.

El debat sobre les infraestructures, el finançament i la seva regulació, han estat de nou a debat en aquest Mobile

La iniciativa permetrà avançar cap a un ecosistema digital més equilibrat, a causa de les elevades inversions en les xarxes sense gairebé contribució de les grans plataformes de continguts, que generen el 60% del trànsit digital i són les que es beneficien de la major part dels ingressos que genera internet. Aquest ritme inversor, a més, s'ha d'incrementar per aconseguir que les xarxes suportin l'augment de dades derivat de les noves tecnologies digitals.

En aquest sentit, la GSMA ha arribat a acords importants amb Amazon i Microsoft, per treballar amb operadors per construir i operar xarxes mòbils.

El Mobile ja no va únicament de mòbils.

Més informació
Tot carregat pel Mobile World Congress?
Barcelona acull una nova edició del Mobile World Congress amb més empreses catalanes
Avui et destaquem
El més llegit