MWC: una crònica del futur sense haver-hi estat

Exempció de responsabilitat: no tinc ni idea del que hi ha aquest any al MWC. No m’he mirat ni la web. Us n’he fet una crònica.

Com cada any Barcelona serà el centre mundial de la tecnologia durant una setmana. Totes les cròniques especialitzades, columnes de tecnologia, blogs de tecnofreaks, webs de filtracions i irritants vídeos de YouTubers de gadgets començaran amb la paraula Barcelona. De fet, uns quants menys que els altres anys perquè em consta que han denegat passis de premsa a molts influencers, bloggers, YouTubers i en general a tota aquella gent sense dedicació plena al periodisme. 

Com cada any Samsung presentarà un mòbil en paral·lel al congrès, que serà més ràpid, amb millor càmera, més potent, amb millor pantalla i que tindrà una característica fàcil d’entendre per a tothom i fàcil d’explicar en un titular; omplirà les capçaleres de telenotícies i les pàgines centrals dels suplements de tecnologia. Un mòbil que l’any vinent ningú no recordarà, com el de l’any passat. Això el dilluns.

"Samsung presentarà un mòbil que l’any vinent ningú no recordarà, com el de l’any passat" 

Dimarts hi haurà la presentació d’un nou mòbil o, en el seu defecte, la reedició d’un model antic. El nou retromòbil no farà res més que trucar i, això sí, tindrà una bateria que durarà tres mesos. Clar que si només es pot trucar —i ja no truquem— és normal que la bateria duri. Tothom dirà que es compra aquest mòbil i que ja està fart del temps que perd amb el seu iPhone, però en tot l’any que ve no veureu ningú que el porti pel carrer. Ja tenim els telenotícies del dimarts.

Dimecres es parlarà de la importància del 5G, de com ho canviarà tot i de que és el futur. De velocitats de 100Mbps a 1Gbps passarem a velocitats de 10Gbps (una temporada d’una sèrie baixa en 1 segon), que vindria a ser una sensació similar a passar del VHS directament al 4K saltant-se el DVD (es veia bé quan no havíem vist res més, eh?). Aquestes altes velocitats ens permetran accedir des del mòbil a entorns de realitat virtual immersius, tenir emmagatzemament infinit al núvol com si fos al mòbil, i tot un nou món d’aplicacions educatives i de salut. Del 5G se’n destacarà el baix temps de latència (1ms envers els 10 del 4G), una característica que permetrà aplicacions de telepresència, com operar a distància, i la circulació de cotxes autònoms. 2020 continua essent la xifra màgica pel desplegament comercial del 5G però els operadors ensenyaran la poteta fent algunes proves i prometent algun pilot per l’any vinent. Ho sé perquè l’any passat ja ho vaig sentir. També dimecres sortirà algun gadget connectat que ho petarà aquest any; no ho sé, una ouera que et diu quins són els ous més vells o una iogurtera que et permet fer allò que ja fèiem als 80 però amb una app. Dimecres llest.

"Els operadors ensenyaran la poteta fent algunes proves del 5G i prometent algun pilot per l’any vinent. Ho sé perquè l’any passat ja ho vaig sentir" 

Dijous, i arran d’alguna conferència de pes de dimecres, es parlarà de les oportunitats i els riscos de la intel·ligència artificial, que una tecnologia no és bona ni dolenta per se, però que tampoc no és neutra. De com ens pot ajudar contra l’amenaça que suposen les fake-news per la democràcia, i de com humans i algorismes cooperant alhora les podem combatre. Es parlarà de com aquesta mateixa tecnologia pot desplaçar milions de treballadors dels llocs de feina. En sortirà alguna xifra rodona que acompanyarà alguna infografia fàcil de compartir a les xarxes socials. Es parlarà també, i lligat amb la IA, de l’èxit dels assistents de veu i de la previsió de penetració a les llars d’aquesta banda de l’OCDE per aquest any. Els assistents seran l’estrella d’aquest any junt amb el 5G.

Finalment, sortirà el senyor Hoffmann, l’amo, a fer un resum de l’edició d’enguany. Donarà unes quantes xifres que faran contents organització i institucions, però sobretot hotelers, restauradors i autònoms del lleure de proximitat. Afegirà que es troben molt bé a la ciutat, que tot ha anat molt bé, i que mentre no hi hagi vaga de transports els dies del congrès i no circulin imatges pel món de policia atonyinant la gent pel carrer, el MWC continuarà a Barcelona. I que passi-ho bé i fins l’any que ve que la força és en vosaltres.

Nosaltres mentrestant seguirem tossudament alçats esperant la nevera que fa la compra sola quan veu que es queda buida. Com cada any.

Més informació
Bars i restaurants es fan la boca aigua amb el MWC
El MWC anima la contractació
L’ombra del MWC es diu ‘política’
Avui et destaquem
El més llegit