Enginyer i escriptor

Fons Next Generation: la fortuna de Pedro Sánchez

08 de Novembre de 2022
Act. 21 de Novembre de 2022
Xavier Roig | VIA Empresa

En l’article de la setmana passada volia transmetre que la posició del presidente Pedro Sánchez no deixa de ser envejable. Li han caigut del cel, de franc, 69.500 milions d’euros que li permeten dir allò de “España va bien” sense mentir. És que, quan a algú li toca la rifa, pot dir que li va malament? Com bé diuen els estudis que va presentar el govern espanyol a Brussel·les -i que la Comissió va validar i aprovar- els fons Next Generation contribuiran al creixement del PIB espanyol en un 2% anual. Normal. No cal ser un geni. Aquesta és la quantitat aproximada que se li han injectat a Espanya. Els 69.500 milions en tres anys (2021-23) corresponen grosso modo al 2% del PIB de premi de la rifa per any. A més, però, l’oportunitat li permet al senyor Pedro Sánchez actuar amb desimboltura. Allò que a casa seva denominen “con desparpajo”. Vegem-ho a la menuda.

 

El document Analysis of the recovery and resilience plan of Spain presentat el el 16 de juny del 2021 aprova 109 projectes on invertir els 69.500 milions. Estan detallats a l’annex 6, que he analitzat amb cura. Deixin-me comentar-los els que, penso, ens interessen.

 

Recorden la meva coïssor amb el tema cotxe elèctric? Doncs és fàcil. El punt C1.I2 del projecte aprovat per Brussel·les és clar: “Esquema d'incentius per a la instal·lació de punts de recàrrega, la compra de vehicles elèctrics i de pila de combustible i la innovació en electromobilitat, recàrrega i hidrogen renovable”. Total de la partida? 2.000 milions d’euros. Què és el que intueixo que han fet els gestors espanyols d’aquests diners? D’entrada dividir-los entre partides de punts de recàrrega, compra de vehicles elèctrics, etc. Quant toca per a la compra de vehicles elèctrics en concret? No s’ha dit. Després ho han repartit per comunitats autònomes. Quant toca a Catalunya? Tampoc s’ha explicat. No ho han dit els de Madrid i no ho han dit el d’aquí -als que, molt generosament, podríem denominar com “els nostres”-. Pobre contribuent català! Despullat i havent-se d’enfrontar als altres i als nostres alhora! Coneixen la famosa frase “Cos en terra que venen els nostres!”? Doncs així anem. El cas és que ningú ens vol dir quants diners per cotxe elèctric tenim dret els catalans dels diners que han tocat a la rifa Next Generation. Per això quan el vas a comprar et diuen que, potser, et donaran 5.000 euros de subvenció (més 2.000 de desballestament). “I el potser de què depèn?”. “De si, arribat el moment, hi ha diners”, et diuen. Fantàstic.

Ningú ens vol dir quants diners per cotxe elèctric tenim dret els catalans dels diners que han tocat a la rifa Next Generation

Aquesta completa manca de transparència permet fer als nostres governants el que els doni la gana. Brussel·les no entrarà en opinar si els cotxes a renovar són els del contribuent català o els de la flota de cotxes dels “¡A por ellos!”. L’objectiu de Brussel·les és que es canviïn cotxes. Si el contribuent català no demana explicacions perquè és burro, doncs que mengi palla!. O és que això també ho ha d’arreglar Brussel·les?

Bé el cas és que hi ha altres moltes partides.

  • Millora de l’eficiència energètica del sector industrial: 914 milions d'euros.
  • Digitalització sector industrial: 457 milions d'euros.
  • Digitalització i innovació pimes: 3.548 milions d'euros
  • Ciberseguretat de ciutadans, pimes i autònoms: 524 milions.

La pregunta persisteix: de tot això, quant li toca a Catalunya? L’experiència m’ha demostrat que quan algú no demana transparència és que no li interessa, perquè potser aquesta transparència el delata. Em temo que en el cas dels governants catalans, aquest és el cas.

L’estat espanyol rep els 69.500 milions d'euros nets i els facturarà bruts

Ah, oblidava un tema que ja els avançava la setmana passada. Quan vaig demanar informació per les subvencions del cotxe elèctric ja em van advertir que dels diners rebuts hauria de pagar impostos, ja que es consideren ingressos de la renda. El mateix succeeix amb les empreses. O sigui són “subvencions cotitzables”. És així que aquests 69.500 milions ajudaran, per afegitó, a reduir el dèficit públic. Vull dir que l’estat espanyol els rep nets i els facturarà bruts. Algú nega que el president Sánchez és un home de fortuna?