Treballarem 12 hores per setmana?

Fa uns dies vaig parlar al programa Revolució 4.0 de Catalunya Ràdio sobre treballar 12 hores setmanals, i m'ho han comentat bastantes persones que van sentir la meva intervenció. El que no sé és si va quedar clar el raonament que englobava aquesta afirmació...

Més info: Llavina: "M'interessa molt més el talent que el poder"

Qui va dir això va ser el fins fa uns dies president executiu d'Alibaba, i quan ho va dir va ser llargament comentat. El que no es va comentar tant va ser quan va dir que a l'abril caldria treballar 72 hores per setmana. Sembla contradictori, però no ho és.

El meu raonament –i no he parlat amb Mr. Ma– és que dintre de molt poc conviuran les dues situacions (de fet, ja han començat a conviure). Un grup molt reduït de persones, crec que no més del 10% de la població, treballaran no ja 72 sinó les hores que facin falta perquè seran persones imprescindibles. Estaran molt ben remunerades i seran les que construiran els esquemes i dissenyaran l'organització que permetrà generar el valor. Seran els insiders.

"Jack Ma va dir que només es treballaria 12 hores setmanals i també que caldria treballar 72 hores setmanals. Sembla contradictori, però no ho és"

Paral·lelament, estarà –de fet, ja està: què són els minijobs?– un altre grup de persones, possiblement el 40% o el 50% de la població, que treballaran a temps parcial i de forma temporal, per obra i servei, en la seva majoria. Evidentment, dins d'aquest grup hi haurà persones que treballaran un temps setmanal molt més elevat que unes altres. Realitzaran tasques puntualment necessàries, la mecanització de les quals no sigui encara rendible, però d'escàs valor. La seva remuneració serà per temps de treball i/o per valor generat. És bastant raonable pensar que, de mitjana, aquestes persones treballin, cadascuna d'elles, 12 hores setmanals. Seran els outsiders.

La resta de l'oferta de treball fins a completar el 100% de la població activa o susceptible de ser activa, no serà necessari des d'un punt de vista productiu i el seu nombre anirà creixent a mesura que la tecnologia es vagi sofisticant i, alhora, abaratint el seu preu.

Més info: 'El Crash. Tercera Fase'

Tot això ho comento detalladament en el meu llibre El Crash. Tecera Fase. Rocaeditorial 2019.

Més informació
Un semàfor i 50 titulars de Niño-Becerra
Avui et destaquem
El més llegit