Nou govern i direcció a Inditex

Marta Ortega Pérez avui u d'abril serà la nova presidenta del consell d'administració d'Inditex, l'empresa espanyola de major capitalització en borsa. En segur que aquest relleu estava llargament planificat, però sembla que el calendari s'ha accelerat, Marta té 38 anys.

Pel que es diu, el detonant ha sigut l'enfrontament de Pablo Isla (58) amb la segona dona d'Amancio Ortega (86) i mare de Marta, Flora Pérez (69), i dos dels seus sis germans: Jorge (57) i Oscar (53); que són respectivament directors generals de Massimo Dutti i ZARA. Sembla que malgrat cotitzar en borsa el grup Inditex no segueix la recomanació de Don Vito Corleone respecte als parents polítics: "que visquin bé, però al negoci que no entrin"; sense que això signifiqui prejutjar la seva capacitat.

Fins a quin punt ha sigut Marta lliure en acceptar el càrrec? Quina influencia han tingut els seus progenitors en la seva decisió? Bé, a la vida no sempre es pot fer el que es vol, a vegades cal fer el que toca. L'important és fer-ho amb consciència dels pros i contres, i amb actitud positiva. Més d'un continuador d'empresa familiar s'ha vist obligat a fer-se càrrec del negoci familiar per la mort primerenca i sobtada del progenitor; a Deu gràcies, aquest no és el cas.

El 2019 es va anomenar nou conseller delegat del grup a Carlos Crespo, amb més de vint anys d'antiguitat al grup, i poc més de dos anys després, el novembre del 2021, ha sigut substituït per Òscar Garcia (47), provinent del món financer i amb poc més d'un any a la casa. Sembla que aquest relleu va ser plantejat pel trio de germans Pérez i va portar a fer que Pablo Isla presentes la dimissió, que va ser acceptada per Amancio Ortega.

A tota bona planificació convé tenir en compte els imprevistos

Que hi ha de cert en tota aquesta història no ho podem saber de ciència certa, perquè la realitat pot tenir diferents versions segons el punt de vista. Però com diuen "quan el riu sona, aigua porta" i "pel fum saps on està el foc"; si bé "del dit al fet hi ha un gran tret". En tot cas dóna peu a poder fer una sèrie de reflexions sobre les empreses familiars.

A les empreses familiars hi ha diferents relleus: a la propietat, al govern i a la direcció de l'empresa; i al lideratge de la família. La recomanació és fer-los de forma planificada i no coincident. A tota bona planificació convé tenir en compte els imprevistos.

Una de les característiques definitòries d'una empresa familiar és la voluntat de la família en continuar determinant l'estratègia de l'empresa. Per fer-ho pot bastar amb l'actitud a la junta general, però és el consell d'administració qui aprova formalment l'estratègia proposada per la direcció. Sent aquesta que l'executa.

Res impedeix que els familiars, encara que no ho siguin de sang, treballin a l'empresa familiar; aquesta, en la majoria d'ocasions, ha arribat fins on ho ha fet gràcies als familiars. Però un dels dimonis que assetgen a les empreses familiars és el de la confusió de propietat i capacitat, el de nepotisme oblidant la meritocràcia. Convé ser especialment curosos amb la contractació i promoció de familiars. La realitat és que els interessos poden ser múltiples i contradictoris.

El CEO està parlant amb un subordinat o amb el germà de la dona del propietari?

El professional extern que té a les seves ordres familiars de la propietat pot trobar-se en una posició incomoda. És més fàcil de dir que de fer que la línia de comandament ha d'estar ben definida, que tothom ha de tenir molt clar quin barret té a dins de l'empresa. El CEO està parlant amb un subordinat o amb el germà de la dona del propietari?

Gestionar amb èxit una empresa ja és difícil de per si, fer-ho d'una familiar encara és més reptador perquè els sentiments estan més presents i les confusions són més freqüents. Convé que la nova presidenta i el nou conseller delegat d'Inditex tinguin un bon equip de govern i de direcció en el qual els llocs estiguin ocupats per les persones amb els perfils i les capacitats adequades per fer front als reptes del present i del futur.

Més informació
Inditex triplica els beneficis i guanya 3.243 milions d'euros
Inditex s'acomiada de la seva última creació: Uterqüe
Avui et destaquem
El més llegit