10 mesures per salvar el teixit empresarial

Els primers set anys de VIA Empresa configuren un cicle complet d'inici de recuperació d'una crisi, la que havia començat en 2008 i tocava fons al voltant de 2013, i l'inici d'una altra crisi imprevista: la del coronavirus. VIA Empresa està duent a terme una feina imprescindible i de gran valor donant informació i opinió sobretot el que interessa a les empreses. Ara, en plena crisi del coronavirus tenim grans amenaces i si no ho fem bé, les conseqüències ens poden perjudicar molt durant anys. En canvi, si autoritats, empreses i persones ho fem bé, els danys del coronavirus en l'economia poden ser menys profunds i curts en el temps. Per això, poden ajudar moltes mesures com les següents:

1. El més important és la salut, i aquí el que cal és que les autoritats segueixin les millors pràctiques internacionals. Hi ha països on l'afectació en la salut és molt menor, cal aprendre dels millors. I les persones hem de col·laborar seguint fil per randa totes les indicacions que ens comuniquin.

2. Els governs han d'actuar amb molta rapidesa. En 2008, Europa no va actuar de manera contundent fins a 2012, quan Mario Draghi, president del Banc Central europeu va dir el famós: "Farem tot el que calgui per a salvar l'euro i cregueu-me que serà suficient". A partir d'aleshores, i sobretot a partir de 2013, l'economia va iniciar la recuperació.

Més info: I sense parlar del blat del Japó

3. Els governs, sobretot l'espanyol que és qui ho pot fer, han de donar subvencions a fons perdut a les parts més vulnerables de l'economia, sobretot als sectors més afectats i a les pimes i autònoms. Els que pensin que això generarà dèficit i deute públic convé que tinguin en compte que val més fer aquest rescat durant uns mesos que pagar subsidis durant diferents anys a tots els aturats que hi haurà si es deixa caure centenars de milers d'empreses i els autònoms.

"Val més fer aquest rescat durant uns mesos que pagar subsidis durant diferents anys a tots els aturats que hi haurà" 

4. Els governs han de facilitar vies de liquiditat ràpides i suficients i, en això, les línies i avals ICO i ICF poden ajudar molt.

5. Les empreses han de prendre mesures per garantir la liquiditat: aprofitant els ajuts de liquiditat, ampliant capital quan es pugui, suprimint el pagament de dividend, ajornant inversions o renegociant amb creditors, per exemple.

6. Un cop garantida la liquiditat, les empreses han de protegir el resultat i el marge. Per això, pot ajudar si es variabilitzen determinats costos fixes. Per exemple, els ERTO poden ser d'ajuda per a compensar la caiguda d'activitat.

7. Renegociar amb proveïdors els costos i terminis de pagament. De tota manera, cal fer-ho vetllant per la relació a llarg termini amb el proveïdor. A vegades, per salvar un proveïdor en lloc d'allargar el termini de pagament, convindrà que ho anticipem.

"A vegades, per salvar un proveïdor en lloc d'allargar el termini de pagament, convindrà que ho anticipem"

8. Mirar d'augmentar ingressos a partir dels canvis que s'estan produint en les necessitats dels clients. Estan apareixent noves necessitats que són grans oportunitats per a les empreses que les puguin satisfer.

9. Redissenyar el model de negoci per tal de fer-lo més efectiu i eficient. Una de les opcions és aprofitar els avantatges de la digitalització per a vendre més online, per a fomentar el teletreball, etc.

10. Finalment, una altra mesura, que és la més important després del tema de salut: cuidar i donar confiança als actius estratègics més importants: les persones. Les crisis són una bona oportunitat per a demostrar que s'aposta per elles i que són el centre de la missió de l'empresa.

Podríem dir encara més mesures, però si en aquestes si ho fem bé, sortirem abans i reforçats d'aquesta crisi.

Més informació
Feliç aniversari, VIA Empresa!
Fem de la crisi una oportunitat
Set anys de periodisme amb valors
Avui et destaquem
El més llegit