I malgrat tot un bon any

Molts analistes i mitjans de comunicació varen predir que 2018 seria un any molt negatiu. Els que confiem en el potencial del país no compartíem les anàlisis catastrofistes i, a finals de 2018, les dades reals confirmen la fortalesa de l’economia catalana.

Si ens fixem en les dades macro, el diagnòstic és força clar. L’activitat econòmica ha seguit augmentant. El PIB (Producte Interior Brut) ha crescut un 2,7% fins al tercer trimestre de 2018. És un creixement més alt que el 2,5% d’Espanya i de la Unió Europea. I el pes de l’economia catalana en el conjunt d’Espanya segueix augmentant, Del 18,9% del total en 2000 ja es va passar al 19,2% en 2017.

Les exportacions han seguit augmentant en 2018 (1,8%), encara que menys del que ha crescut al conjunt d’Espanya (3,5%) i representen el 25,3% del total d’Espanya. Una dada menys favorable es que ha augmentat el dèficit comercial, ja que les importacions han tingut un increment més elevat (6,4%).

El turisme segueix sent un motor de l’economia, ja que també ha augmentat (un 1,1% fins al novembre, segons l’INE) amb un total de 19 milions de visitants. En aquest cas, l’augment de turistes estrangers (2,6%) ha compensat la caiguda de visitats de la resta d’Espanya. A més, els preus dels hotels han augmentat significativament (5,7%, més que el 2,4% del conjunt d’Espanya).

I la inversió estrangera ha crescut un 56,7% en el tercer trimestre de 2018. De tota manera, en el conjunt dels nou primers mesos de l’any ha baixat un 16,8%. Cal veure si en el quart trimestre de 2018 segueix millorant l’evolució. D’acord amb el Financial Times, Catalunya segueix sent la millor regió del sud d’Europa per a la inversió internacional.

Altres dades molt favorables d’aquest any són l’evolució del port (18% d’increment en mercaderies), de l’aeroport (increment del 7% en viatgers) i de la Fira Barcelona (12% d’augment d’ingressos).

Aquestes dades positives en relació amb l’activitat, tenen el seu efecte en el mercat de treball. Així, l’atur ha seguit baixant, i al final del segon trimestre era del 10,9%, molt més baix que el 15,1% del conjunt d’Espanya. Per a valorar aquest percentatge, podem recordar que en 2013 l’atur va arribar a Catalunya quasi al 25% de la població activa. Un aspecte que segueix pendent és que la millora de l’economia general arribi als salaris. S’han produït millores en els darrers mesos, però encara no s’ha recuperat el poder adquisitiu que hi havia en 2008, especialment en les bandes més baixes.

"Un aspecte que segueix pendent és que la millora de l’economia general arribi als salaris"

De cara al futur segueixen pendents importants reptes: reduir el dèficit comercial, millorar els salaris, recuperar la fortalesa de la inversió estrangera, augmentar la inversió en R+D, adequar l’oferta formativa a les necessitats del teixit empresarial i social i resoldre el dèficit fiscal i d’infraestructures, entre d’altres.

En resum, l’economia catalana compta amb bona salut. La realitat és tossuda i 2018 ha estat un bon any. Sens dubte, de cara al futur comptem amb fortaleses importants. Però no podem tirar coets, també tenim febleses, cal no baixar la guàrdia i seguir treballant de valent, ja que venen anys difícils per l’economia europea i mundial.

Més informació
Un adéu al 2018
La realitat és tossuda
2018: L'any dels 6 dracs
Avui et destaquem
El més llegit