Noves oportunitats en control i informació financera

El món del control i la informació financera està vivint un profund procés de transformació. Aquest és el terreny d’estudi del VIII Congrès Català de Comptabilitat i Direcció que té lloc el 6 i 7 de juny organitzat per l’ACCID (Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, entitat presidida per Daniel Faura, que compta amb més de 11.000 socis) a l’IQS, Barcelona; i que reunirà a més de 500 professionals i acadèmics.

"Les noves tecnologies i els robots estan començant a substituir feines"

Hi ha diverses tendències que condicionen el present i futur en aquest àmbit. Per una banda, està augmentant el risc que es perdin llocs de treball:

  • Les noves tecnologies i els robots estan començant a substituir feines. Es tracta de les activitats més mecàniques i repetitives, com la comptabilització i tancament de comptes, confecció de pressupostos, càlcul de desviacions, conciliacions bancàries...

I, simultàniament, creix la demanda per a realitzar d’altres activitats:

  • Calen experts que ajudin les empreses en el procés de digitalització: empresa sense papers, factura electrònica, núvol...
  • Més requisits d’informació i regulació sobre responsabilitat social corporativa. S’estan produint canvis normatius importants per tal que les empreses informin no solament dels resultats econòmics, sinó també dels resultats socials i mediambientals.
  • Més complexitat normativa. Increment de les obligacions de compliment (protecció de dades, requeriments fiscals i comptables...).
  • Experts en prevenció i detecció de fraus a l’empresa.
  • Calen experts en el tractament i anàlisi de dades econòmiques. El creixement exponencial de la informació disponible fa necessari que les empreses necessitin persones expertes que sàpiguen destriar el gra de la palla i aportin les dades clau que ajudin a entendre millor el negoci, la clientela i els competidors.
  • L’Alta Direcció necessita socis de negoci que l'ajuden a generar valor. Els comptables estan passant de ser persones que realitzen tasques mecàniques a experts que ajuden a entendre millor el negoci i les fonts de valor.

Aquests són temes que s’analitzaran durant el Congrès que comptarà amb la participació dels Col·legis d’Economistes, Censors Jurats de Comptes, CSITAL i Gestors Administratius; universitats i escoles de negocis; entitats com AECE, APTTCB, Comptables del Principat, ICV, CECOT, World Compliance Association i participants de diversos països europeus.

"Estem vivint una transformació que està revalorant el paper dels professionals del control i la informació financera"

En definitiva, estem vivint una transformació que està revalorant el paper dels professionals del control i la informació financera. Estem passant dels bean counters (comptadors de fesols, que és com s’anomenava als comptables als Estats Units fins fa molt pocs anys) a persones clau de les organitzacions.

Més informació
Bonus per a directius i acomiadaments
Com aproximar-nos al valor d’una empresa en cinc minuts
Millorant la burocràcia per a les empreses
Avui et destaquem
El més llegit