No és el mateix el PIB que el PNB

Una de les errònies interpretacions que fa la premsa generalista -l’especialitzada també- quan parla del producte interior brut dels països, consisteix a comparar-los i, d’aquí, voler deduir les estructures econòmiques dels països. S’acostuma a agafar el PIB espanyol -o el català, tant fa- i difondre l’estúpid missatge que assegura que som moderns perquè l’estructura del PIB nostre és similar al de les economies més avançades. I si qualifico d’estúpid el missatge és perquè porta a l’estupidització de l’opinió pública. És a dir, a creure allò que no és cert. Mirin les dades següents:

  Alemanya França Catalunya
Serveis 76% 79% 79%
Indústria 23% 19% 20%
Agricultura 1% 2% 1%

Estructura PIB (Font: Statista i Idescat)

Vist així, tots som iguals. Però, d’entrada, cal matisar el que vol dir “serveis”, per exemple. A casa nostra el turisme ocupa un esbojarrat 12% del PIB. I quantes empreses tenim de disseny tecnològic aeroespacial (com França, per exemple) o ferroviari i energètic (com Alemanya, per exemple).

Però més enllà d’això cal rebutjar la comparació. La mesura del PIB és útil, i fins a un cert límit, per saber si els individus del país corresponent ingressen en mitjana una quantitat determinada de diners. Es pot comparar allò que anomenem nivell de vida. Però no serveix per comparar l’estructura econòmica ni, molt menys, deduir-ne que ens podem asseure a taula amb els grossos. Per saber-ho de veritat està el Producte Nacional Brut (PNB) que afegeix al PIB la quantitat provinent dels resultats econòmics que aquell país té fora del seu territori. Aleshores les coses canvien. Quantes propietats productives té Catalunya fora del nostre territori i quantes en tenen França o Alemanya? Algú es pensa que Suïssa seria el que és només amb les fàbriques que té instal·lades al seu territori? Les que posseeix repartides pel món ja no hi cabrien!

"El PNB afegeix al PIB la quantitat provinent dels resultats econòmics que aquell país té fora del seu territori"

Els posaré un exemple fàcil. SEAT produeix cotxes, i el seu valor afegit es compta en el PIB català. Però SEAT és alemanya. Com suïsses són Nestlé, o Novartis. O les fàbriques espanyoles de Renault i Citroën que són propietat de francesos, etc. Aleshores la pregunta és: oi que si comparem el PNB, els catalans ja no som tan iguals a francesos i alemanys?

Quan es parla de la desindustrialització francesa o alemanya no s’està parlant del mateix que quan es parla de la desindustrialització catalana. Aquest 20% de sector industrial nostre no significa el mateix que el francès o l’alemany. Són igual de rics dos individus que tenen un pis a Barcelona si un d’ells en té, a més, dos a Londres, tres a París i quatre a Nova York?

Molta gent no s’explica el perquè de moltes coses que ens passen. I no s’ho explica pel simple fet que s’informa malament. Vet aquí la qüestió.

Més informació
Bye, bye, Mrs. Calviño
La indústria no necessita 45 milions
Aplaudint ens quedem tranquils
Avui et destaquem
El més llegit