Reduint l'estrès

Segons la OMS l'estrès és el segon problema de salut més comú a la feina. Afecta el 22% dels treballadors i treballadores de la UE, i es preveu que augmenti en els pròxims anys.

Anem a veure'n detalls. L'estrès és "un estat que es caracteritza per un nivell d'excitació i angoixa alt amb la sensació freqüent que no es pot afrontar la situació". Sovint, és provocada per un excés d'autoexigència, o alhora de prendre una decisió; la manca de claredat en les funcions del lloc; falta de participació i d'influència en el mateix desenvolupament; una comunicació ineficaç, i la manca de suport per part de la direcció i dels companys; escasses compensacions i reconeixements; conciliació en la vida familiar i laboral.

En l'enquesta europea d'empreses sobre riscos nous i emergents (ESENER), prop de vuit de cada deu directius europeus es mostren preocupats per l'estrès laboral en els seus llocs de treball; no obstant això, menys del 30 % admeten que "no apliquen" per abordar els riscos psicosocials.

Tot plegat, hem resulta curiós pensar que si la relació entre el director i el seu col·laborador és de qualitat, la possibilitat de que aparegui aquest problema de salut, serà més baixa.

I és que els directors i comandaments no tenen de vegades els mitjans ni les habilitats necessàries per fer front una de les seves principals funcions, liderar als seus equips amb eficàcia. Segurament no serà per què no vulguin, si més no alhora de fer retallades, el desenvolupament de les seves habilitats passen a un segon pla.

Aquelles organitzacions que inverteixen en polítiques de desenvolupament professional, i en especial en els seus caps, tindran els seus riscos psicosocials millor controlats que les que no ho fan. A més, els col·laboradors seran més positius i productius, una balança que interessa tant a l'empresa com a la seva gent.

La gestió de l'estrès no és només una obligació moral i una bona inversió per als empresaris, sinó un imperatiu legal establert en la Directiva Marco 89/391/CEE.

Segurament, aquest serà un dels reptes a assolir en els anys vinents, per tal de millorar la qualitat a la feina, i facilitar una responsabilitat social empresarial que vagi més enllà de l' estrictament econòmic, per què també compta. I si no el temps ho dirà!
Avui et destaquem
El més llegit