29 d’abril de 2013

Un 29 d’abril pot semblar un dia qualsevol, però no ho és. És un dia excepcional. Va ser un 29 d’abril, de 1708, que les tropes napoleòniques varen ocupar Puigcerdà. I també va ser un 29 d’abril, de 1814, el dia que les mateixes tropes es varen retirar de Barcelona donant per acabada l’ocupació. I va ser un 29 d’abril, de 2013, que el Celler de Can Roca va ser escollit el primer restaurant del món. Marc Clotet va néixer un 29 d’abril, igual que Duke Ellington, André Agassi, Uma Thurman i l’emperador de Japó Hirohito. Cada 29 d’abril es celebra el Dia Internacional de la Dansa. I va ser un 29 d’abril que va néixer VIA Empresa, el digital econòmic en català.

2013 pot semblar un any qualsevol, però no ho va ser. És l’any que Edward Snowden va revelar el programa de vigilància massiva que estava executant l’Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units, és l’any que l’independentisme català va reunir milers de persones donant-se la ma de punta a punta del país, l’any que Xi Jinping esdevé president de Xina, i l’any en que Benet XVI renuncia al pontificat, cosa que no havia passat en sis-cents anys.. I va ser el 2013 que va néixer VIA Empresa, el digital econòmic en català.

El 29 d’abril de 2013 és el dia i l’any que va néixer VIA Empresa i demà, 11 de maig de 2023 es reuniran per celebrar aquest primer desè aniversari.

En el camp tecnològic, en aquests deu anys hem vist arribar blockchain, internet de les coses, 5G ... i l’esclat de la intel·ligència artificial

Mirats en perspectiva, aquests 10 anys han estat tecnològicament molt destacables. Hem vist arribar blockchain, que encara té un tel de complexitat tècnica que fa de mal explicar però ja és estructural pel futur, i també hem vist com es desenvolupava la internet de les coses i el munt de sensors que ens envolten, així com el 5G i les realitats virtual i augmentada. També ha esclatat la intel·ligència artificial, aparentment més recent però que ja ha estat avisant tots aquests anys amb els chatbots, els cotxes capaços de conduir sols i aquells robots amb forma de gos que feien de tot.

Quan va néixer VIA Empresa no existien Uber ni TikTok, i des d’aleshores hem viscut el Covid, el Brexit i la presidència de Donald Trump, per citar tres accidents greus

En aquests 10 anys Catalunya ha tingut quatre presidents, Estats Units tres, Espanya dos i el Regne Unit cinc. Quan va néixer VIA Empresa no existien Uber ni TikTok, i des d’aleshores hem viscut el Covid, el Brexit i la presidència de Donald Trump, per citar tres accidents greus.

En tots aquests anys VIA Empresa m’ha fet la confiança de deixar-m’hi publicar 159 articles, 160 amb aquest d’avui. Però avui no és un article d’opinió, és una declaració pública d’agraïment, una sincera felicitació per aquest desè aniversari, i un encoratjament a perseverar.

Més informació
Joan Martínez Alier, premi Holberg 2023
El futur de la cultura francesa depèn del català
Està tornant la màgia?
Avui et destaquem
El més llegit