Temps de reset estiuenc, temps de Kairós

El Cronos marca les nostres vides. El temps que es pot definir amb minuts, hores, dies, anys... és la mesura de la nostra felicitat. Ens passem la vida –sobretot la temporada laboral- dient que no tenim temps. I, finalment, arriben les vacances d’estiu. Tot i que sembla que no arribin mai i després ens queixem que passen molt ràpid, per fi tenim temps de fer el que ens ve de gust i amb qui ens ve de gust fer-ho.

Amb l’estiu arriba el temps de trencar amb la monotonia, de tallar les inèrcies de la rutina diària. Arriba el temps del Kairós. El temps de la descoberta, de les oportunitats, de que passin coses singulars... Les vacances d’estiu són el període ideal per fer un reset vital i pensar què ens agrada d'allò que fem i què volem canviar.

"Només assolirem el Kairós si, de veritat, ens n’oblidem de la nostra ansietat pel Cronos"

Com podríem aprofitar aquest temps de canvi per canviar de veritat? Només assolirem el Kairós si, de veritat, ens n’oblidem de la nostra ansietat pel Cronos. Aquí us comparteixo algunes propostes:

- Tanca simbòlicament un cicle per iniciar-ne un de nou en què pots esborrar tota allò que no t’ha agradat de l’últim i crear les condicions i context perquè arribi tot el que desitges. Necessites carregar energia per baixar els nivells d’estrès acumulat. I visualitzar la persona i professional que vols ser, per donar passes en aquesta direcció i agafar les regnes de la teva carrera professional.

- Fes neteja; digital i física. Desconnecta de les pantalles i de la rutina; i endreça. Simplifica la teva vida. Fes un Marie Kondo mental: la japonesa guru de l’ordre i creadora del mètode KonMari creu que tenir menys coses i endreçar afavoreix una vida saludable, o així ho creia fins que va tenir tres fills... Així que amb l’estiu encetem temps de “decluttering”; passeja’t per la casa –i per la teva vida- i desfés-te de tot allò que ja no facis servir. I treu-te el rellotge.

- Atreveix-te. Surt de la zona de confort i anima’t a fer coses noves: llença’t amb paracaigudes, comença a fer submarinisme o apunta’t al curs de ball o cuina que et feia il·lusió. Trenca amb creences limitants, si et ve de gust, fes-ho. Evita programar cada minut i deixa’t sorprendre. És temps de transgredir, d’atrevir-te... viu una aventura, posa’t la roba que a tu t’agradi... gaudeix sense límits.

- Explora i descobreix. Si et quedes a prop de casa, descobreix noves experiències, nous indrets, costums, sabors, tradicions. Si vas lluny, desperta la curiositat i aprèn de l’experiència. Fes de viatger o viatgera, no de turista. I, siguis on siguis, banya’t de natura, al bosc o al mar, omple’t els sentits de nous sons, olors, textures i colors.

"Fes de viatger o viatgera, no de turista"

- Cuida i estima. Regala temps de qualitat a família i amics, rega’ls de rialles, jocs i converses pel temps que els robaràs quan “torni l’hivern”. Truca persones que t’estimes amb qui fa temps que no parles. Llegeix, fes esport, medita, menja sa o fes allò que t’omple i et fa sentir bé.

- I cuida’t i descansa. Dedica’t temps per a tu. Practica la indulgència, dona’t aquell caprici que sempre deixes “per més endavant”. I descansa. Diuen que el nostre cervell – que gasta el 20% de l’energia corporal cada dia – necessita el descans per consolidar processos mentals vinculats amb la memòria, la identitat i la comprensió del comportament humà. Descansar ens fa ser persones més empàtiques, més conscients, creatives i més a prop de les solucions que dels problemes.

- Projecta cap al futur amb il·lusió. Enceta una llibreta d’idees (no provis que tinguin sentit, això deixa-ho per la tornada), fes un mural de bons propòsits, marca’t 2 o 3 objectius clars i assolibles per al nou curs... Lluny de la rutina diària tot allò que et proposis, es veu possible. L’estiu és temps d’horitzons amplis, de pensar en gran. És quan el cervell descansa que sorgeixen les grans idees.

Aprofitem el reset de les vacances per provar de gaudir d’un moment Kairós. Fem de l’estiu una experiència de benestar que ens permeti tornar a la feina més motivats, més productius, més conscients i, així, aconseguirem encarar amb alegria que... “Winter is coming”!

Més informació
L’art de ser milionari a l'estiu
Llibres gastronòmics per a la maleta d'estiu
Els nostres estius
Avui et destaquem
El més llegit