Llibres gastronòmics per a la maleta d'estiu

Novetats gastronòmiques delicioses amb segell femení, receptes senzilles i divertides, una mica d’història, i cuina exòtica i fresca

Imatge d'arxiu d'un home cuinant | iStock Imatge d'arxiu d'un home cuinant | iStock

Ja pensant en les vacances i molts gaudint-les. Us portem un grapat de novetats gastronòmiques delicioses amb segell femení amb receptes senzilles i divertides, una mica d’història, memòria maternal i cuina exòtica i fresca. Obres que despertin la gana o donin ganes de gaudir fins i tot amb aquesta calor.

Mejor si pica

La relació amb el picant és d’amor-odi. I més als mesos d'estiu. Ho sap molt bé l’Anilú Cigüeñas. A Mejor si pica ofereix un tractat sobre picants -ajíes, chiles i bitxos- i com fer-los servir a la cuina. Cigüeñas va ser la presentadora del primer programa de televisió sobre menjar peruà a Espanya i al seu llibre aprofita el coneixement que li han aportat cuiners i mixòlegs per treure partit a la capsaïcina en tota mena d'elaboracions. Mai tornaràs a mirar igual un ceviche.

'Mejor si pica', d'Anilú Cigüeñas | Cedida
'Mejor si pica', d'Anilú Cigüeñas | Cedida
  • Mejor si pica, Anilú Cigüeñas
  • Planeta Gastro 
  • Preu: 25,95 euros

Cocina de Verano

Cocina de verano, un clàssic escrit el 1955 és rescatat del fons de la prestatgeria i el camí de l'oblit per l'editorial Debate. I ens alegrem molt. Es tracta d'una oda estival a la seductora cuina estiuenca lleugera i improvisada, al camp, les herbes i les olors. Elizabeth David detalla el menjar dels pícnics amb les sopes fredes i coloristes amanides, però també té una mirada profunda cap al mar i els seus peixos -la seva recepta del llenguado au vert és molt famosa-, a les conserves i al món vegetal. Una mirada sensual sobre el receptari que és pura inspiració per a generacions de xefs i cuinetes anònims. Aprendreu a fer uns gnocchi alla genovese, una melmelada de grosella, uns raïms en conserva, prunes adobades o una deliciosa gelea de mores. L'autora és una de les referències del televisiu Jamie Oliver, segons ell mateix ha explicat en repetides ocasions.

'Cocina de Verano', de Elizabeth David | Cedida
'Cocina de Verano', d'Elizabeth David | Cedida
  • Cocina de Verano, Elizabeth David 
  • Debate 
  • Preu: 23,90 euros

Cocina casera china

La cuinera Suzie Lee, d'origen xinès criada a Irlanda del Nord, rescata en aquest llibre de receptes familiars la memòria culinària de la seva mare. Són 70 receptes tradicionals xineses que ens apropen a l'street food hongkonguès que -ens prometen- es poden defensar amb el mandil des de casa. Aletes de pollastre a l'estil de Hong Kong, clàssics a base d'hortalisses, com les albergínies farcides amb salsa de mongetes negres, passant per creacions més modernes, com les vieires a l'all amb fideus de vidre. A més de carn, peix i verdura, dumplings, dim sum i baos, en aquest llibre meravellosament editat trobaràs plats ràpids, pa i dolços en senzilles i delicioses receptes que rendeixen homenatge a la veritable cuina xinesa feta a casa.

'Cocina casera china', de Suzie Lee | Cedida
'Cocina casera china', de Suzie Lee | Cedida
  • Cocina casera china, Suzie Lee
  • Cinco Tintas
  • Preu: 28,45 euros

Mujeres en alta gastronomía

L'últim llibre no és d’una dona, però les hi fa justícia. El periodista Óscar Caballero desgrana la importància històrica, des del passat fins avui, de la dona a l'alta cuina. I per això es fixa en les primeres tres estrelles Michelin de la famosa guia vermella francesa del 1933 on -oh, sorpresa!- hi havia tres dones al capdavant d'aquelles cuines. Des de la discreció (en la millor de les ocasions) o des del silenci, moltes van ser injustament oblidades. Amb Mujeres en la alta gastronomía. Una historia de las chefas Caballero reivindica que elles sempre hi han estat. El periodista recull les seves biografies, però també els plats icònics i les anècdotes. 

'Mujeres en alta gastronomía', de Óscar Caballero | Cedida
'Mujeres en alta gastronomía', d'Óscar Caballero | Cedida
  • Mujeres en alta gastronomía, Óscar Caballero 
  • RBA Libros
  • Preu: 19 euros
Més informació
Restaurant Banquet, el nou de Sergi de Meià
Les millors coques per Sant Joan
Eat Gaudí i Born Street Food, les cites imprescindibles del cap de setmana
Avui et destaquem
El més llegit