Treball d’equip per al 12M

Cal tornar a Catalunya el lideratge perdut, o el més important, la sensació de lideratge que anys enrere ens havia acompanyat. La darrera època no ha estat fàcil. Inestabilitat seria la paraula escollida. A casa i a fora. L’economia mundial continua recuperant-se encara de la pandèmia, la invasió russa d’Ucraïna i la crisi del cost de vida. Els mercats d’energia i aliments encara pateixen la pertorbació que va causar la guerra el març de 2022 i ara mateix la sequera, i la situació a l’Orient Mitjà, ho acaba de complicar tot. Vivim en un entorn complex i inestable, i globalitzat, el que passa als nostres veïns ho patim com a propi. La bona notícia és que malgrat tot això, no estem estancats. Ens agrada, o seria més correcte dir que ens hem acostumat a lluitar, amb la millor de les armes: la versatilitat.

L’empresa necessita estabilitat, un marc de confiança estable que acompanyi les inversions i les decisions empresarials. I això és el més important que li podem demanar als i les nostres polítiques en aquests comicis. La llista de greuges i demandes és llarga, però tot es resumeix, en què facin el millor possible la seva feina i ens donin als ciutadans les eines necessàries per fer la nostra.

"No ajuda en res tenir 15 impostos autonòmics més que altres comunitats autònomes i que actualment la recaptació de Catalunya representi el 45,2% del total d’Espanya"

Responsabilitat. És la clau per continuar avançant i millorant. Però cal una responsabilitat bidireccional. El teixit empresarial fa temps que hem assumit el paper que ens pertoca. Tenim clar que som part imprescindible del motor de canvi i transformació de la nostra societat. Que està en les nostres mans, gràcies a les nostres idees i els nostres projectes convertits en empreses, crear llocs de treball. Però no podem fer-ho sols. És imprescindible treballar plegats (societat, empresa i administracions) per continuar millorant la competitivitat del país.

Necessitem una fiscalitat més competitiva per poder vertebrar un ecosistema econòmic positiu i dinàmic. No ajuda en res tenir 15 impostos autonòmics més que altres comunitats autònomes i que actualment la recaptació de Catalunya representi el 45,2% del total d’Espanya. I si parlem de fiscalitat, necessitem polítiques fiscals que realment ajudin a les empreses. Ens cal alleujar la pressió fiscal per fomentar l’emprenedoria. Una pressió fiscal que ofega a molts negocis i, a d’altres els impedeix el creixement. Només amb polítiques que rebaixin la pressió fiscal sobre les noves pimes podrem crear i consolidar empreses joves preparades per sostenir la nostra economia el dia de demà.

Treballem de bracet per desenvolupar mesures que facilitin i promoguin el creixement empresarial. I no ens oblidem de mesures d’estímul, que ens ajudin a frenar la fugida d’empreses i startups que s’internacionalitzen, o de talent que marxa fora de Catalunya. Empreses amb talent que marxen buscant el marc i el suport que no troben a casa.

"No deixem perdre l’oportunitat que representen els Fons Next Generation, i que encara no han capil·laritzat cap a les petites i mitjanes empreses"

Ens cal una autèntica transformació energètica. Apostar per les energies renovables, i facilitar el canvi, hauria de ser una aposta de país si volem ser competitius. Revisem les polítiques de transició energètica de forma que siguin un full de ruta, just, competitiu i eficient i a la que tots i totes ens puguem sumar, sense comprometre l’economia de les nostres empreses.

No deixem perdre l’oportunitat que representen els Fons Next Generation, i que encara no han capil·laritzat cap a les petites i mitjanes empreses. Potser ja anem tard, però encara podem aprofitar-nos d’ells per als nostres interessos.

Creem les eines necessàries i legislem per millorar els tràmits i procediments administratius com ara simplificar la gestió dels tràmits de constitució, amb l’impuls dels punts d’atenció a l’emprenedor o l’ús de la declaració responsable. Necessitem polítiques actives de foment de la creació i el desenvolupament de projectes empresarials.  No necessitem burocràcies inútils i que res tenen a veure en el món professional actual. Cal començar per aplicar en tots els àmbits de regulació que afectin les empreses el principi de pensar primer a petita escala. Perquè no podem oblidar que el nostre teixit productiu està format majoritàriament per microempreses, i això vol dir que les polítiques adoptades han de realitzar-se sempre amb perspectiva de PIME.

"Hauríem de recuperar el 'seny', aquella característica tan nostra que demostra que la millor manera d’incrementar ingressos fiscals és donant suport a un creixement sòlid"

Per donar suport al talent emprenedor  des de tots els àmbits, necessitem, si o si, més col·laboració publicoprivada, amb una Administració que realment es cregui al teixit empresarial, que impulsi realment la digitalització, que faci arribar més ajudes, valori la PIME, als autònoms, i potencií un entorn favorable per a la creació, i el creixement, d’empreses on prevalgui la seguretat jurídica i l’estabilitat.

Hauríem de recuperar el “seny”, aquella característica tan nostra que demostra que la millor manera d’incrementar ingressos fiscals és donant suport a un creixement sòlid amb estímuls eficaços i sostinguts a les empreses. Perquè crear ocupació hauria de ser la millor política social i la millor recepta per al progrés, i pel nostre creixement com a país i com a societat.

Per tot això, és imprescindible donar més prestigi social a la iniciativa emprenedora. Que els i les polítiques que es presenten el pròxim 12M tinguin clar que el teixit empresarial som uns aliats i tenim la clau per recuperar el prestigi i el lideratge que els darrers anys hem perdut. Però com en qualsevol bon d’equip, cal que tots treballen junts per l’objectiu comú.

Més informació
Més empresa, més empresari, més productivitat
Les pimes, columna vertebral de la pròxima legislatura
Les necessitats econòmiques de la propera legislatura
Avui et destaquem
El més llegit