Una nova RSC després de la crisi

En temps de dificultats, tota economia comença a reduir despeses en aquelles partides que no estan estretament lligades al benefici i no suposen una necessitat per seguir tirant endavant. Les famílies escurcen o adapten les seves vacances i es passen a les marques blanques, per exemple, i les empreses, malauradament, deixen d'invertir en allò que no consideren imprescindible com les polítiques socials.

Si bé durant els primers anys de la crisi, moltes companyies van optar per aquesta opció, altres, amb una estratègia plantejada a més llarg termini, van aconseguir canviar la forma de fer Responsabilitat Social Corporativa (RSC). Aquestes van decidir que calia diferenciar-se, calia jugar a la lliga de les grans i seguir creant marca a través de la implicació social i d'aquesta manera van apostar per fomentar les accions de respecte pel medi ambient o incrementar la contractació de col·lectius en risc d'exclusió, per exemple. Fins i tot un bon gruix va entendre que l'economia social era un camí a seguir i que el negoci amb valors podia convertir-se en l'adn d'una companyia sòlida i amb perspectives de creixement, i així van fer del seu producte o servei un actiu socialment responsable.

Abans les companyies complien amb la RSC perquè existia certa obligació, ara aquest concepte s'ha transformat fins el punt que pot convertir-se en la clau de l'èxit i és que oferir al client un valor afegit, un producte de qualitat compromès amb la societat, pot marcar la diferència, incrementant les vendes, fent-nos més competitius i ajudant-nos a superar la crisi.

Moltes d'aquestes empreses, que van fer i estan fent aquest pas, participaran a partir del pròxim 7 juliol i fins el dia 12 a la 5ª Setmana de la RSE a Catalunya, que obrirà les seves portes al Born Centre Cultural de Barcelona per donar un any més el protagonisme que es mereix a la responsabilitat social dins l'empresa.

Institucions, companyies, organitzacions, agents socials i ciutadania podran participar a conferències de bones pràctiques i a una fira per fer networking, així com conèixer de primera mà experiències i recursos entorn la RSC.

A més, aquest cop la jornada, que organitza Ingenieria Social i l'Associació Responsables, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social de "la Caixa", vindrà marcada per la capitalitat europea del voluntariat de Barcelona, amb la presentació de la nova Oficina del Voluntariat Corporatiu, i inclourà un taller de formació de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic per a empreses que vulguin incorporar la reducció d'emissions a la seva estratègia global.

Doncs, tan si sou usuaris com professionals del món de l'empresa, us recomano passar en algun moment per aquesta trobada on podreu comprovar que el benefici econòmic i el compromís amb la societat no estan renyits en absolut, perquè es pot fer bé el treball fent "el bé" amb el treball.
Avui et destaquem
El més llegit